Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turbiner i hallen

/
  • Bengt Schärström, som tidigare jobbade vid Untra kraftverk, framför en av generatorerna som innanför skalet har en utsliten turbin.

Sommaren 2013 sa Mark- och miljööverdomstolen nej till Fortums planer att bygga en ny kraftstation vid Untra kraftverk utanför Mehedeby.
Nu har energibolaget nya planer.
De vill ersätta tre gamla turbiner i en befintlig byggnad.

Annons

Fortum har för avsikt att under våren ansöka hos Mark- och miljödomstolen om åtgärden. De tänker byta ut tre av fem turbiner då de har uppnått sin tekniska livslängd.

– Jag vet inte exakt, men jag tror att de är 70-80 år gamla, säger Hans Rohlin på Fortum.

En överbyggnad av glas ska placeras över de nya aggregaten samt de två gamla som behålls. Beräknad byggtid är tio år. Fortum har ansökt om bygglov av Tierps kommun för åtgärderna.

– Det behövs då kraftverket ligger inom detaljplanelagt område. Vi ska skicka med bygglovet i ansökan till Mark- och miljödomstolen.

Skillnaden mot de tidigare planerna är alltså att Fortum vill göra åtgärden inom samma byggnad. Den tidigare planen var att ersätta de tre turbinerna med en kraftigare och som placerades på ett annat ställe på området.

På vilket sätt är det här bra för vanliga elkonsumenter?

– Vattenkraften är en förnyelsebar energikälla som är högt skattad och högt värderad, svarar Hans Rohlin.

Mark- och miljödomstolen ska bedöma ansökan gentemot miljöbalken.

Domstolen ska bland annat titta på bolaget miljökonsekvensbeskrivning. Det gäller både konsekvenser för miljön under själva bygget och då de nya turbinerna tas i drift.

Olika myndigheter och organisationer får också chans att yttra sig.

Svante von Strokirch, ordförande i Naturskyddsföreningen i Tierps kommun, säger att de i alla fall kommer att titta på ansökan. Naturvännerna värnar framförallt om Båtfors naturreservat som ligger vid kraftverket

– Frågan är om åtgärderna påverkar vattenföreningen. Om det blir en större fråga kommer vi låta riksföreningen ta den.

Mer läsning

Annons