Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nytt landsbygdsparti behövs”

Struntar politikerna i landsbygden?
Det tycker Per-Gunnar Wahlgren i Årböle byalag. I en insändare frågar han sig om det inte är dags att starta ett nytt landsbygdsparti.

Annons

Det var i fredagens Arbetarbladet som PG Wahlgren frågar sig om det inte är dags för ett nytt parti för att vända trenden med en utarmad landsbygd.

– Min uppfattning är att om man ger sig in på den politiska banan så kan det göra att de etablerade partierna agerar, för då känner de sig hotade, utvecklar han sitt resonemang.

Kan stötta

 

Så länge det är seriöst är han inte främmande för att stötta ett nytt landsbygdsparti.

– Än så länge bor det folk på landsbygden, så det kan nog gå att komma in i kommun och landsting och kanske även riksdag.

PG Wahlgren menar att många av dagens politiker kapitulerat när det gäller landsbygden - att service försvinner och ingen gör något åt det.

– Man kan såklart inte ha McDonalds i varenda by. Men basfunktioner som postservice, telefon och el ska vara detsamma. Så är det inte idag, konstaterar han.

Kämpar för frågan

 

Centerpartiet har traditionellt ett starkt stöd på landsbygden. Catarina Deremar, oppositionsråd i Tierps kommun, tycker att hennes parti kämpar för de frågorna.

– Vi vill att hela kommunen ska leva. Men centerpartiet kan inte lösa det själv, utan måste ha hjälp från övriga partier.

Bensinmackar som lägger ned har drabbat flera orter i Norduppland den senaste tiden. Enligt Catarina Deremar är det ett problem – men inte något som politikerna kan åtgärda.

– Det är en företagsfråga. Det är svårt för kommunen att göra något. Däremot ska man inte vara passiv utan försöka dra till sig etableringar.

Svårt att göra något

 

Kommunalrådet, socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson, är även han av uppfattningen att det är svårt för kommunerna att göra något.

– Det är väldigt svårt att åstadkomma något med politiska styrmedel. Mycket av den service som försvinner är inte kommunal utan frågor för företagen och för dem handlar det om lönsamhet. Då gäller det att man är trogen butikerna på sin ort, säger han.

Mer läsning

Annons