Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olistade patienter blir dyrt för Tierp

Mer än 3

000 Tierpsbor är inte listade hos en husläkare.


Det gör att Tierps vård
central kan tvingas banta
5
miljoner kronor.


– Om folk vill att vi ska fortsätta ha samma service är det viktigt att de listar sig, säger Annika Gudmundsson, chef för vårdcentralen i Tierp.

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan att olistade invånare slår hårt mot Skutskärs vårdcentral.

Om de inte aktivt väljer husläkare riskerar de minskade intäkterna ge både färre läkare och längre väntetider.

Enligt Annika Gudmundsson är situationen densamma i Tierp.

– Det här är jätteviktigt, men jag tror inte folk har fattat att det kan bli effekten om de inte listar sig.

Det nya systemet kommer att börja gälla vid årsskiftet – och går ut på att länets vårdcentraler får ersättning efter hur många patienter som är listade hos deras husläkare. I dag får de även ersättning för det område de har ansvar för.

Syftet är att pengarna ska hamna hos de vårdcentraler som har flest patienter, samt som morot för vårdcentralerna att bli attraktivare för att locka fler patienter.

Den huvudsakliga finansieringen av Tierps vårdcentral blir från och med årsskiftet antalet listade patienter. Om inte de runt 3 500 personer som i dag är olistade gör ett aktivt val av husläkare kommer man att tvingas spara 5 miljoner kronor – vilket är tio procent av kostnaden för vårdcentralen.

Enligt Annika Gudmundsson har landstinget under hösten aktivt informerat om listningen.

– Jag hoppas det ger resultat, annars får vi göra ett nytt försök själva, säger hon.

Trots att de nya reglerna kan innebära svårigheter för vårdcentralen är Annika Gudmundsson inte negativ till förändringen.

– Men det finns större skäl till det i Uppsala där flera vårdcentraler konkurrerar om patienterna. I Tierp är det bara vi och en liten privat mottagning, säger hon.

Trots de olistade patienterna och det nya förslaget att stänga nattakuten i Tierp ser inte Annika Gudmundsson att det finns något nedläggningshot mot Tierps vårdcentral.

– Jag tror inte att vårdcentralen försvinner, för det finns inte några alternativ i det här området. När det gäller nattakuten hoppas jag att konsekvenserna utreds noga innan den tas bort, till exempel hur det kommer att belasta ambulansen.

Mer läsning

Annons