Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen trädgård ska ge gröna fingrar inspiration

/

Siv Ericsson har rensat ogräs och fixat med trädgården i dagar. Rosor och riddarsporrar står i blom runt trädgårdsdammen och växthuset. I dag visar hon och maken Karl-Uno upp sin trädgård för alla som vill komma.

Annons

Det är trädgårdsföreningen i Tierp som står bakom arrangemanget. I sommar kommer sju personer att öppna upp sina trädgårdar för en dag, och paret Ericsson tillhör den skaran. Siv tycker att fler borde våga visa upp vad de har inpå husknuten.

– Jag gör det här för att jag vill ge andra inspiration, men jag hoppas också att jag ska få lite råd. Jag går till exempel och funderar på vad jag skulle göra med vindruvorna i växthuset, men jag tänkte vänta och se ifall det kommer någon som är bättre på det än vad jag är.

När Siv och Karl-Uno Ericsson köpte sin 1800-talsvilla utanför Tierp för 25 år sedan var den stora trädgården helt igenväxt av högt gräs. Gräsklipparen hade gått sönder för den som tidigare bott där och bara några få rosenplantor stack upp. Sedan dess har Siv gjort en konstgjord kulle och grävt en japanskinspirerad damm, medan Karl-Uno har gjort flera stigar i sten som slingrar sig mellan rabatterna. Den stora trädgården har blivit uppdelad i mindre gröna rum.

– En trädgårdsarkitekt skulle nog tycka att jag gjorde fel om jag berättade hur jag har gått tillväga, säger Siv. Det mesta har växt fram efter hand. Jag kanske har börjat med ett fågelbad och sedan har det blivit en rabatt runt den. Men jag har aldrig ritat upp hur jag vill ha det i förväg.

Särskilt nöjd är Siv med vattenreningssystemet i trädgårdsdammen, en slang som suger ned vattnet i en kruka med grus och växtlighet. Vattnet pressas upp och rinner tillbaka igen.

Innan hon pensionerade sig brukade Siv arbeta minst ett par timmar om dagen med trädgården. Nu kan det bli hela dagar, och arbetet tar aldrig slut. Karl-Uno driver en liten antikvitetsbod i en intilliggande byggnad, så båda två håller sig ständigt sysselsatta.

– Men det är det jag tycker är roligt med att ha trädgård. Det är själva arbetet, säger Siv.

Mer läsning

Annons