Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österbybruk får ullmarknad igen

/

Efter fjolårets succé gör Ullmarknaden i Österbybruk come back.
– Vi hade 800 besökare förra året och hoppas på fler i år, säger arrangören Annkristin Hult.

Annons

Marknaden, som i år lockar 40 försäljare, kan komma att bli en tradition i Österbybruk, tror Annkristin Hult. Hon jobbar som hemslöjdskonsulent på Upplandsmuseet med ett statligt uppdrag att främja hemslöjd i länet.

– Marknaden handlar om att vidarebefordra kunskap om ull och vad man kan göra med den. Man kan testa att spinna, tälja, köpa garn, ull, skinn och färdiga produkter. Det är en heldag för familjen, säger hon.

De båda svägerskorna Britt Skytt och Marianne Karlsson jobbar med att karda ull på företaget Åddebo ull. De medverkade i förra årets festival.

– Det var mycket folk redan förra året och försäljningen var hyfsad för vår del. Och det är kul att träffa likasinnade, säger Marianne.

När de pratar så märks det att de är hängivna ullkonsumenter.

– När jag är ute efter strumpor eller underkläder så vill jag inte något annat material än ull. Det är outstanding, säger Marianne.

– Det är varmt när det är kallt och svalt när det är varmt. En ulltröja kan man ha både på sommaren och vintern. Fåren håller landskapen öppna och ger kött och skinn, säger Britt.

De spår en ljus framtid för ullen i takt med att yngre generationer får upp ögonen för det gråa guldet.

– När man är ute på mässor så är det mycket yngre människor med massor av idéer, säger Marianne.

Men den som är ute efter att tjäna storkovan bör nog satsa på en annan bransch menar duon.

– Man blir i alla fall rik på erfarenhet, tillägger Britt.

Årets upplaga av ullmarknaden går av stapeln den 15 och 16 augusti på Stallbacken i Österbybruk. Hugade deltagare kommer bland annat att kunna delta i "lamm till tröja"-stafetten, där det gäller att karda, spinna och sticka en tröja på under fyra timmar.

Mer läsning

Annons