Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österfärnebokanin gjorde succé i England

/
  • LUGN. Magdalena Åsblom kanin Cherie är 1,5 år gammal. Magdalena berättar att Cherie tog uppståndelsen i England med ro.
  • BEUNDRADE. Gruppen med kaninhoppare från Sverige som väckte beundran på husdjursmässan i England. Från vänster: Matilda Hedlund, Skellefteå, Magdalena Åsblom, Österfärnebo, Tina Larsson, Borlänge och Josephine Svensson, Stockholm.

När Magdalena Åsblom, Österfärnebo, åkte till England för tävling i kaninhoppning blev det mycket uppmärksammat i media

Det visade sig nämligen att det svenska laget låg långt före engelsmännen i skicklighet.

– Vi var med i BBC och Daily News. Hela tiden ville folk prata med oss, säger Magdalena Åsblom, 24 år.

Annons

– Till och med taxichauffören visste vilka vi var då vi skulle åka till arenan. Det var roligt just då men jag skulle inte vilja vara någon kändis, suckar hon.

Tillsammans med fyra andra tjejer som sysslar med kaninhoppning deltog hon förra helgen på en husdjursmässa i Harrogate, North Yorkshire. De blev utvalda av Sveriges kaninhoppares riksförbund efter att de gjort intresseanmälan.

Lägre nivå i England

– Engelsmännen tänkte utmana oss i en landskamp. Men de låg på en mycket lägre nivå än oss så vi fick tävla mot varandra i stället säger Åsblom.

Hon berättar att hindren i den högsta klassen Sverige, där hon tävlar med sin kanin Cherie, är 50 centimeter höga och upp till 80 centimeter djupa.

– I England har de bara en bom som är på 30 centimeter. Som det var i Sverige för 30 år sedan.

Svenskarna fick visa upp sig inför den stora publiken på mässan. Många sade att de kommit bara för att se kaninhoppningen.

– Kaninerna fick vara med om saker de inte är vana med. Det låg fotografer på golvet och fotade.

Svenskorna utbildade sina engelska kollegor på plats. Bland annat hade de för lite plats mellan hindren så att kaninerna inte fick riktig sats. Engelsmännen och svenskarna har nu som mål att till nästa års husdjurmässa ordna en tävling i stil med EM.

De de tre andra som åkte till England var Tina Larsson, Borlänge, Josephine Svensson, Stockholm och Matilda Hedlund, Skellefteå.

Mer läsning

Annons