Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På biblioteket ska matte trollbinda unga

/
  • Kultursekreterarna Ulrika Björck och Christina Öhlén har plockat ihop utställningen
  • I utställningsrummet kan man experimentera med matematik, berättar kultursekreterarna Ulrika Björck och Christina Öhlén.
  • Ulrika Björck plockar fram en låtsastårta – en av alla prylar som ingår i matteutställningen.
  • Hur lång är du? Christina Öhlén mäter kollegan Ulrika Björck.

Hokus pokus så var utställningsrummet i Tierps bibliotek fyllt med matematik Nu kan barn och vuxna gå loss bland siffror, linjaler och figurer.

Annons

Utställningen kallas "Mattemagi" och pågår till 21 februari. Där finns figurer, linjaler, en tumstock, siffror, en tårta med ljus och mycket mer. Häromdagen sattes pusslet ihop av de båda kultursekreterarna Christina Öhlén och Ulrika Björck.

Vad är tanken med utställningen?

– Att barn på sportlovet ska ha något att göra ihop med föräldrar och morföräldrar. Den riktar sig främst till barn i årskurs ett till tre men alla åldrar kan ha glädje av det här. Resten av den här veckan tar vi också emot skolklasser, svarar Christina Öhlén.

Hon ger dessutom ett annat argument till utställningen.

– Vi ville har något här som riktar sig till barn. Vi har haft det en gång tidigare, då var det utställningen om Mumintrollen.

Ulrika Björck tänker ta med sin dotter, 2,5 åriga Stina, till utställningen. Hon tror att även så små barn kan ha utbyte av rummet.

– Hon kan räkna till 15, men det är för att hon lärt sig en ramsa.

Barnen får inte bara möta matematik på ett lekfullt sätt. De kan också delta i en tävling ute i själva bilioteket. Priser lottas ut till de som deltagit i tävlingen.

Utställningen är framtagen av Anna Ribbing på uppdrag av Folkets Hus och Parker.

Mer läsning