Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På semester i Thailand med fem småbarn

Tanken på att resa med fem småttingar till ett exotiskt land på andra sidan Jorden kan ge den mest härdade förälder kalla kårar. Men för Martin och Maria Lahtinen från Mehedeby var det en dröm som gick i uppfyllelse. Sedan två veckor befinner de sig i Thailand på långsemester.

Annons

Hela familjen på Arlanda innan resan.

- För åtta år sedan var vi på exakt det här stället - Koh Samet. Det var precis när vi startat upp vårt förhållande. Vi såg barn som lekte på stranden och det var här som drömmen om familjen uppstod. En månad senare förlovade vi oss och vi lovade varandra att vi skulle komma tillbaka med våra egna barn och leka på stranden, berättar Martin Lahtinen över en knastrande telefonförbindelse.

Ellioth 7, var först att anlända, tätt följd av Enya 5, Elton 4, Ebbot 2 och Edith 1. Pappa Martin erkänner att han hade vissa farhågor inför att resa med så många barn.

-Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt. Det är vagnar som ska dras, packning och det kostar ju ganska mycket. Men när vi väl började kolla hur mycket det skulle kosta så var det inte så himla dyrt för flygstolarna — men vi var tvungna att spara såklat. Och här på området så betalar vi max 400 kronor per dag. Då är det inklusive mat och glass. Vi lever fantastisk bra.

Hur har det gått då?

- Det har gått jättebra. Vi vill ju leva vardagsliv, och som alltid i vardagen så kan det vara gnabb och sådär, men vi har haft fantastiska stunder när vi gått på upptäcksfärder på stranden och letat kokosnötter. Barnen har lärt sig fantastiskt mycket. Säger man “hej” på thailändska till ettåringen så börjar hon vinka direkt och resten kan också fraser på thailändska.

Vad säger barnen om Thailand?

- De älskar Thailand. Det visste man ju inte heller — hur de skulle ta det. Vi är ju från en liten ort och ibland kan det bli mycket trafik, mycket olika lukter och underliga saker som folk äter. Och thailändarna är otroligt trevliga. De är jättefascinerade av Edith och Enya. När vi var på elefantsafari så fick nog Edith ta mer selfies än själva elefanterna.

En kinesisk turist passar på att ta en selfie med Edith 1.

Hur bor ni?

- Vi har två ganska fina bungalows som vi hyr för 3300 bath (cirka 800 kronor reds. anm.). Vi har en vuxen i varje rum. Det har väl varit lite åsikter om vilka som ska sova i vilket rum, men det löser sig ganska bra. Vi försöker hålla samma tider som de har i Sverige. Men idag är det lite annorlunda eftersom vi ska gå och se en fire show ikväll.

Ni anlitar aldrig barnvakt för att komma undan litegrann?

- Nej, vi försöker vara med barnen till hundra procent. Man kan ju lämna över städning, tvätt och allt föra att fokusera på barnen. Så är det ju inte hemma där man måste sköta sina sysslor.

Hur går det till om ni måste åka taxi?

- Vi åker på ett flak. Säkerhetstänket är ju inte samma som där hemma - med livrem och hängslen. Sådant kan man ju sakna.

Vad gör ni om dagarna?

- Vi brukar vara på stranden. Stränderna här är fantastiska och den här perioden så är det inte mycket folk. Ibland är det bara två-tre familjer på kilometerlånga stränder.

Vart går nästa resa?

- Min dröm har alltid varit New York. Men vi får se. Det kommer definitivt bli en till sväng hit igen. Jag har tre år kvar som lärarstudent, sedan kommer det nog kunna bli en årlig tradition att åka iväg på sådana här långresor.

Klicka här för att komma till familjen Lahtinens reseblogg.

Mer läsning

Annons