Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På turné genom Sverige för att rädda jorden

/
  • ROLIG. Staffan Lindberg både sjöng och vitsade. Han tipsade exempelvis publiken om att prata på inandning och spara den bildade koldioxiden till kommande generationer, genom att gräva ned den i trädgården.
  • LIVFULLT. Likt Kurt Olsson slängde sig Staffan Lindberg ut bland publiken föra tt dra den 46 meter lågna elkabeln som symboliserade jordens levnadshistoria så här långt.

Under fredagen spelades en klimatshow upp på Tierp Arena. Meteorologen Pär Holmgren, komikern Staffan Lindberg och musikern Tina Ahlin spred sitt buskap om att vi måste minska våra koldioxidutsläpp. Ett par i gänget hade tagit sig dit på elmopeder.

Annons

– Jag bor i Uppsala och det är ett prefekt fortskaffningsmedel i en stad. Den kostar 10–20 öre per mil och släpper inte ut några avgaser, säger Pär Holmgren till Arbetarbladet.

Väl på scenen, inför 200–300 åskådare, slog Holmgren fast att grundproblemet är att vi bara har en moder jord.

– Jorden är i klimakteriet. Hon har vallningar och är lite för het om båda polerna, skojar Staffan Lindberg.

1,5 planet

Pär Holmgren menade att vi i västvärden beter oss som om det finns 1,5 planet att leva på och att det blir ännu värre när alla fattiga vill ha del av kakan samtidigt som jordens befolkning ökar.

Tina Ahlin sjöng Hasse och Tages välkända visa där man undrar om barnen får uppleva blad och blommor, äta fläsk och potatis och ta sig en öl.

Staffan Lindberg slog fast att han är en koldioxidbantare.

– Vi har tillsammans med KTH placerat en jättelika Finlandsfärja i Värtahamnen med vibrator och projicerade bilder på skärgården och där hela Värtahamnen är en ekonomisk frizon för alkohol. Sedan kan alla rinna av efter en helt koldioxidfri utlandsvistelse.

Mer läsning

Annons