Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkörd av X-2000 - får en halv miljon

/
  • överlevde olyckan. Här på Tierps järnvägsstation klev 57-åringen av tåget på fel sida samtidigt som ett X-2000 åkte förbi stationen i mycket hög hastighet. Mannen blev påkörd. Han överlevde olyckan men blev invalid i 70 procent av kroppen.

För sex år sedan blev en 57-årig man påkörd av ett X-2000 i hög hastighet vid stationen i Tierp. Han överlevde olyckan men blev invalid i 70 procent av kroppen. Banverket har erkänt att ett fel har begåtts och ska betala 587 000 kronor i skadestånd.

Annons

Men 57-åringen vill också att Banverket utger en livslång månadsersättning eftersom han anser att han inte kommer kunna arbeta som tidigare.

Olyckan inträffade på Tierps järnvägsstation i juli 2002. 57-åringen hade varit på sitt arbete i Uppsala och skulle kliva av tåget. Men han klev av på fel sida samtidigt som ett X-2000 åkte förbi stationen i mycket hög hastighet. Mannen blev påkörd av tåget och skadorna blev omfattande. I knappt tre månader vårdades han vid olika avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Banverket har erkänt att ett fel har begåtts och har utgett ett skadestånd på 460 000 kronor till mannen. Det är för lite anser den drabbade mannen och har stämt myndigheten i Falu tingsrätt.

Nu har rätten avgett en deldom där de ger mannen delvis rätt. Banverket ska betala ytterligare 127 000 kronor till den drabbade för hans svåra skador. Rätten hänvisar bland annat till att 57-åringen blivit invalid i knappt 70 procent av kroppen efter olyckan.

Den drabbade vill också att Banverket utger en livslång månadsersättning på knappt 19 000 kronor eftersom han anser att han inte kommer kunna arbeta som tidigare. Den delen har tingsrätten inte dömt än. De väntar på att Migrationsverket ska besluta om mannen, som ursprungligen är från Iran, får stanna i Sverige eller inte.

Att Banverket betalar ut skadestånd, över huvud taget, är ovanligt och nu handlar det om en halv miljon kronor.

– Mannens skador är relativt svåra och det är ett mycket ovanligt fall, säger Jan Allevåg som är jurist på Banverket.

Det är alltid myndigheten som är ytterst ansvarig när någon skadar sig vid tågolyckor. Banverket kan sedan, i sin tur, kräva ansvar av den berörda tågoperatören. Allevåg är dock tveksam till om myndigheten kommer göra det i det här fallet.

– Det är väldigt oklart vad som egentligen har hänt så det kan jag inte svara på, säger han.

– Det kan jag inte svara på, vi väntar på tingsrättens dom, säger Jan Allevåg.

Mer läsning

Annons