Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan ringde sjukvårdsrådgivningen

Pappan till den man som avled i svininfluensan kontaktade sjukvårdsrådgivningen. Nu tillsätter landstinget i Uppsala län en utredning av vilka råd han fick.

Annons

– Vår personal kan inte fastna i tankar om en person har den nya influensan eller ej. De ska utgå från hur en person mår, säger Monica Mäki Karlstrand, verksamhetschef för sjukvårdsrådgivningen i Uppsala län.

På måndagen bekräftades att en man i 40-årsåldern från Uppsalatrakten sannolikt blev svininfluensans första svenska offer. Mannen var sjuk i fem dagar innan han avled på fredagen. En obduktion kvarstår innan dödsorsaken kan fastslås.

Någon gång under sjukdomstiden kontaktade mannens pappa sjukvårdsrådgivningen. Varför sonen, som är i en av de utpekade riskgrupperna, inte fick rådet att söka vård ska nu utredas.

– Det finns loggar och inspelade samtal. Det här kommer att följa normal handläggning, säger Monica Mäki Karlstrand.

Enligt henne handlar runt 95 procent av samtalen till sjukvårdsrådgivningen om olika slags infektioner med förkylningssymptom. Det finns inget facit för hur de borde ha agerat i just det här fallet.

– Det finns inga generella svar. Vi utgår från hur patienterna mår. Hur det är i fallet med den avlidne mannen kan vi inte svara på innan vi utrett det.

Mäki Karlstrand är noga med att påpeka att personer som är oroliga för influensan men som inte är sjuka ska avstå från att ringa till sjukvårdsrådgivningen.

– Många av dem ringer till oss, och det gör det svårt för dem som verkligen är sjuka att komma fram.

Hon uppmanar istället att ringa de ansvariga myndigheternas frågelinje om influensan på nummer 020-20 20 00.

Mer läsning

Annons