Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient med njursvikt skickades hem – akuten Lex Maria anmäld

/
  • Lex-Maria anmäld. Patienten borde ha skickats vidare från Tierpsakuten till akuten i Uppsala  i stället för till hemmet.

Tierps vårdcentral har Lex Maria-anmälts till Social
styrelsen.


De ska ha skickat hem en patient med njursvikt som borde ha transporterats till Akademiska sjukhuset

i Uppsala.

Annons

Mannen opererades för rektalcancer (i tarmarna) på kirurgkliniken, Akademiska sjukhuset. Han hade problem med att kissa vid hemgång och hustrun ringde efter tre dagar på ambulans. Hon ville att ambulansen skulle köra till akuten i Uppsala men de valde akuten i Tierp.

En läkare lyckades inte få igång urinproduktionen och patienten skickas hem med rådet att ta ny kontakt nästa dag om problemet kvarstod. Dagen efter åkte patienten åter till kirurgkliniken och blev inlagd med grav njursvikt.

– Det blev en onödigt lång sjukhusvistelse för att han skulle bli bra, säger chefsläkare Barbro Nordström som Lex Maria-anmälan.

Socialstyrelsen ska utreda om det finns något systemfel.

Dessutom kan de själva anmäla en vårdpersonal till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

– Vi har tittat över ansvarsfördelningen mellan sjukhus och ambulans. Akuten i Tierp har pratat om utbildning till läkare och sköterskors agerande. Kirurgmottagningen borde också ge tydliga instruktioner till en patient efter en operation, säger Barbro Nordström.

Mer läsning

Annons