Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik och PRO – tillsammans är de starka

Annons

Ensam är stark.

Det kan vara ett av de mest felaktiga påståendena genom historien.

Likväl lever idén kvar. Som tur är finns det andra som tycker annorlunda.

Jonas Eklund, ny ICA-handlare i Söderfors, är en av dem. I artikeln intill berättar han att han vill ha kundernas hjälp att skapa ett bra sortiment samt samarbeta med ortens näringsidkare och föreningar. Allt för sin butiks bästa – vilket naturligtvis gynnar både honom själv och hans klientel.

Och som ny på orten gör han nog precis rätt.

Söderfors är det levande bruket i trakten – där flera företag, och inte minst de som arbetar vid dem, fortfarande bidrar till att stålet är ortens adelsmärke.

Det finns de som pratar om ”bruksmentaliteten” som något negativt – passivt och inskränkt. Inte sällan nämns det som motsats till ”Gnosjöandan” – kreativt och öppet.

Det är en förlegad bild. Därmed inte sagt att det inte finns någon passiv eller inskränkt typ i Söderfors. Det gör det säkert – liksom i Gnosjö.

Min bild av Söderfors är tvärtom – där finns det gott om aktiva människor som tillsammans skapar en meningsfull tillvaro.

PRO i Söderfors är en livaktig förening. När jag träffar läsare utanför ICA i den stekheta fredagssolen står de tålmodiga pensionärsdamerna där och säljer lotter till förbipasserande. Några danser i Parkhallen kan de inte ordna längre – intresset är för litet. Men att sälja lotter är inte så dumt det heller – framför allt inte när man gör det tillsammans.

Med ett EM-slutspel i fotboll framför oss är Zlatan och Henke i centrum. Men hur många är det egentligen som tror att Sverige hade tagit sig till EM utan Tobias Linderoth och Anders Svensson?

Eller var Söderfors stålman Patrik Nilsson hade varit utan kompisarna som han övade skytte med på Bruksvallen för inte allt för många år sedan.

Utan ett bra lag hade det varken blivit något EM för fotbollslandslaget och knappast heller något målrekord för bandystjärnan Nilsson.

Kyrkokören i Söderfors – presenterad i artikeln intill – har gamla anor. I dag är det 35 personer som håller den vid liv. Det fascinerande med en flerstämmig kör är att det är olikheterna som skapar en enhet. Det är först när den 25-åriga killen och den 85-åriga damen förenas som det blir ljuv musik.

Så i stället för att ensam är stark resonerar jag som ICA-handlare Jonas – tillsammans är vi starka.

Mer läsning

Annons