Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedagogiken kan bli sämre om komvux och gymnasiet slås ihop

/
  • TVEKSAMMA. De 660 eleverna på Högbergsskolan kan  slås ihop med dem som går på vuxenutbildningen i Tierp. Ett förslag som dock lärarfacken är tveksamma till.

Skolledningen vill slå ihop gymnasiet med vuxenutbildningen i Tierp. Det innebär tre jämbördiga rektorer på Högbergsskolan.
Lärarfacken befarar att det ska gå ut över den pedagogiska ledningen.

Annons

I den nya organisationen skulle det finnas tre rektorer som är på samma nivå. En för de studieförberedande programmen, en för de yrkesinriktade programmen och en för vuxenutbildningen. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund menar att det kan göra att det inte finns någon som ansvarar för samordningen med lärare och lokaler. Något som i sin tur skulle leda till att alla tre sysslar för mycket med detta.

Oroliga för pedagogiken

– Vi är oroliga för det pedagogiska ledarskapet, vilket är en rektors huvudsakliga uppgift, säger Åsa Törmä, vice ordförande för Lärarförbundet i Tierp

Det var i samband med att kommunen sökte en ny rektor på Högbergsskolan (gymnasiet) efter Odd Johnsen som förslaget kom upp. I dag är det en rektorstjänst och två biträdande rektorer på skolan. Det finns också en rektor på halvtid för vuxenutbildningen som är placerad inom Resurscentrum vuxna.

– Vi sparar en halv rektorstjänst med att slå ihop gymnasiet och vuxenutbildningen, säger produktionschef Peter Björebo.

Större tydlighet

Han menar att den nya modellen skapar större tydlighet vad gäller ledningen och att den stämmer bättre med de krav som ställs på en rektor i den nya skollagen.

– Tanken är att de här tre personerna ska samarbeta vad gäller, elever, lärare, lokaler och administrativa tjänster.

Även lärarförbunden kan se en sådan vinst.

– Då kan vi samordna kurser och lokaler och ha utbyte av varandra. Däremot undrar vi om man gör någon ekonomisk vinst med det här, säger Törmä.

Produktionsledningen och fackförbunden ska förhandla vidare i frågan. Förslaget ska behandlas politiskt i kommunstyrelsen 22 mars och vidare i kommunfullmäktige 5 april.

På Högbergsskolan går i dag 660 elever fördelade på en handfull program. De tre rektorstjänsterna utannonseras internt inom kommunen.

Mer läsning

Annons