Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlare kan tvingas flytta

/
  • DRABBAD. Anders Hedberg pendlar med SJ-tåget till sin firma i Stockholm. För honom och de andra Stockholmspendlarna är SJ:s planer på indragna stopp i Tierp en katastrof.

Pendlarna i Tierp är upprörda över att flertalet stopp med Stockholmståget tas bort.

– Det är en katastrof. Vi har ofta arbeten som inte finns i Tierpstrakten, säger Anders Hedberg som driver en arkitektfirma i Stockholm med 15 anställda.

Annons

Hedberg säger att det åtminstone är ett 50-tal Tierpare som pendlar med SJ-tåget. Alternativet att ta Upptåg och byta till pendeln i Upplands Väsby är mycket dåligt.

– Jag kan ta att resan tar en halvtimme längre. Men jag måste kunna jobba på tåget och det går inte på pendeln. Dessutom kan man inte åka tillbaka vid 15–16-tiden med åtta timmars arbetsdag. Jag brukar ta tågen som går 17.30 eller 19.30, säger Anders Hedberg som är med i pendlarföreningen Tierp.

Morgontåget tas bort

Som Arbetarbladet berättade i onsdagstidningen planerar SJ att från nyår ta bort ett stopp med morgontåget till Stockholm samt flertalet eftermiddags- och kvällsstopp. Enligt tidtabellen ska endast ett eftermiddagståg tillbaka från huvudstaden bli kvar. Resterande avgångar ska susa förbi till Gävle. Orsaken är enligt Jan Kyrk på SJ trängsel på spåren.

Vill ha möte med SJ

Anders Hedberg säger att pendlarföreningen vill ha ett möte med SJ och Trafikverket om den nya tidtabellen. De ser gärna också att kommunen är med. Hedberg säger att han varit i kontakt med Jan Kyrk under onsdagsmorgonen.

– De skyller som vanligt på Trafikverket, men processen med tidtabellen är inte avslutad.

Hedberg säger att kommunen i samband med ett tidigare hot om indragningar av stopp utsåg en tjänsteman som skulle hålla kontakt med SJ och Banverket (numer Trafikverket) i frågan.

Måste ersättas

– Om han slutat måste han väl ersättas. Precis som ett kommunalråd som avgår.

Hedberg säger att han bor kvar i Tierp för att han har rötterna i trakten; han är ursprungligen från Mehedeby.

Tvingas flytta

Har du funderat på att flytta till Stockholm?

– Ja, man blir väl tvungen. Frun jobbar i Uppsala.

Mer läsning

Annons