Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparkaksfabrik blir inte bostäder än

/
  • BYGGET DRÖJER. Pepparkakshuset ska bli bostäder - men när? Byggaren avvaktar bättre tider.

Byggaren av bostäderna i Pricks gamla pepparkaksfabrik har lagt planerna på is. Orsaken är den pågående lågkonjunkturen.

Annons

– Vi har varit i kontakt med ett antal större byggföretag som alla väljer att ligga lågt just nu, säger Göran Carlsson, S, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Det är snart fem år sedan produktionen vid den anrika pepparkaksfabriken Pricks upphörde. Sedan dess står huset tomt. Det är något Tierpsborna får vänja sig vid. Bygget av de planerade bostäderna i fastigheten kommer nämligen att dröja.

– Det finns ingen efterfrågan i Tierp just nu, då är det inte så smart att bygga. Planerna kvarstår men vi väntar på bättre tider, säger Norbert Fürlinger, arkitekt åt ägaren Jonas Andersson.

Projektet är förberett – nästa steg är att lämna in en bygglovsansökan. Men enligt Fürlinger avvaktar de en vändning i konjunkturen.

– Jag skulle vilja sätta igång i morgon. Men vi ser inte att vi kommer att kunna sälja alla lägenheterna som läget är nu. Jag hoppas att vi är i full gång om ett år.

Göran Carlsson har full förståelse för att byggarna ligger lågt.

– Ja, självklart. Det är riskabelt för dem.

Göran Carlsson tycker dock att det för byggföretagen kan finnas skäl att våga gasa i stället för att bromsa.

– Problemet blir sen när det vänder, då har de flera projekt igång samtidigt.

Enligt kommunens plan-arkitekt Helena Gåije är det inget problem att huset står tomt ytterligare en tid.

– Miljömässigt är det ingen fara. Vi vill ha bostäder där, för det passar inte som industrilokal. Så vi avvaktar, säger hon.

Mer läsning

Annons