Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiet siktar på kommunfullmäktige

/
  • SATSAR. Nicholas Miles, ordförande i ungdomsförbundet Ung pirat i Tierp hoppas att partiet kan locka lika många kommuninvånare som i valet till Europaparlamentet.

Piratpartiet satsar på valet till Tierps kommunfullmäktige nästa år.

Avhoppade moderaten Kristian Persson lanseras som förstanamn.

– Vi siktar på en vågmästarroll, säger han.

Annons

De åtta partierna i kommunfullmäktige har fått en ny konkurrent inför valet nästa höst. Det är Piratpartiet som hoppas ta plats i kommunfullmäktige.

Efter framgångarna i valet till Europaparlamentet tidigare i år siktar partiet på att vinna ny mark.

– Vi fick 5,2 procent av rösterna i Tierps kommun i valet till Europaparlamentet. Lyckas vi behålla dem blir vi större än flera av de partier som finns i fullmäktige i dag, och det borde räcka till ett mandat, berättar Kristian Persson.

Hoppade av Moderaterna

39-årige forskarassistenten Kristian Persson från Tobo hoppade av Moderaterna för ett år sedan – efter två år som ledamot i kommunfullmäktige och många år som medlem i partiet. Orsaken var ett missnöje med Moderaternas ståndpunkt i frågor som rör avlyssning och fildelning samt lagarna FRA och ipred.

Trots Kristian Perssons bakgrund som borgerlig politiker är partiet öppet för samarbete med båda blocken.

Piratpartiets hjärtefrågor rör integritet och internet – i andra frågor är de beredda att kompromissa. Kommunens beslut att kameraövervaka järnvägsstationerna i Tierp, Örbyhus och Tobo är en fråga de ställer sig tveksamma till.

– Allting ska inte övervakas och bevakas. Nu blev det ganska stränga regler kring de här kamerorna men vi hade tagit upp frågor som rör lagringen av materialet och när de ska vara på.

En annan fråga de vill driva är att kommunen friare ska kunna använda dataprogram, ett område där de ser potential att spara pengar.

Ingen lokal organisation

Piratpartiet har ännu ingen lokal organisation. I dag är det ungdomsförbundet Ung pirat som svarar för partiets verksamhet i kommunen. Enligt ordföranden Nicholas Miles från Tobo har de ett 70-tal medlemmar.

– I dag har vi fem, sex namn som är aktuella att ställa upp på listan till kommunfullmäktige, berättar han.

Mer läsning

Annons