Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen Markus Åsberg stoppade slagsmål på tunnelbanan och blev viral succé

/

Under semestern i New York ingrep Tierpspolisen och tre av hans kollegor mot ett slagsmål - och blev Youtube-stjärnor.
– Det blev en speciell semester, säger Markus Åsberg.

Annons

Fyra svenska poliser, däribland Tierpspolisen Markus Åsberg, skulle gå på musikal dagen efter att de kom fram till semestermålet New York. Les Miserables stod på schemat, och de bestämde sig för att ta tunnelbanan in. Men under resan bröt ett slagsmål ut i en annan vagn.

– De ropade ut i högtalarna och frågade om det fanns någon polis ombord på tåget, säger Markus Åsberg.

De semestrande poliserna bröt upp slagsmålet mellan två personer och höll kvar dem tills New York-polisen kom. Det var inte förrän två dagar senare som Markus Åsberg förstod att ingripandet hade filmats av en medpassagerare. Det hade nämligen gjort succé på Youtube.

– Jag är förvånad över att det har fått så stor uppmärksamhet. Det var ett vanligt rutiningripande, som alla poliser världen över gör dagligen.

Trots ingripandet hann de fyra till musikalen, och efter det togs de om hand av New York-polisen. De fick till och med en presskontakt som kunde hjälpa dem hantera mediestormen som slog dem efter att filmen publicerades. Från världens alla hörn har folk av sig för att ställa frågor. Stundtals har det varit alldeles för mycket.

– Det är kul när poliser får positiv feedback. Men det är också jobbigt hur telefonen går när man inte är van vid det, och det händer över en natt.

I måndags kom Markus Åsberg hem. Filmen har fått ett bra bemötande av hans glada kollegor, och de flesta har hållit med Markus om att alla poliser skulle hantera situationen på samma sätt.

Trots att det blev en semester som han sent kommer glömma är han glad över att vara tillbaka hemma i Uppsala, och på jobbet i Tierps yttre befäl.

– Det är skönt att komma in i vardagen i gen.

Mer läsning

Annons