Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker bemötte nedläggningsrykte av äldreboende i Söderfors

På onsdagskvällen anordnades ett allmänt möte på Folkets hus i Söderfors. Lokala politiker var inbjudna för att bland annat diskuttera omsorgs- och servicehuset Hällbackas framtid. – Det var ett bra möte men vi fick definitivt inget lugnande besked, säger Gunnar Thollander, som var med och anordnade mötet.

Annons

På mötet, som anordnades av Söderfors hembygdsförening, PRO Söderfors och Folkets hus, hade allmänheten och lokala politiker bjudits in. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, S, var en av de politiker som kom till mötet och fick svara på allmänhetens frågor. Mest intresserade var folket att ställa frågor om omsorgs- och servicehuset Hällbacka.

I Söderfors har det ryktats om att äldreboendet ska lägga ner och nu skulle politikerna besvara ryktena.

– Jag sa att boendet är ganska gammalt och att det inte följer dagens krav. Det är en tidsfråga innan det ersätts, säger Bengt-Olov Eriksson.

Ungefär 160 personer hade tagit sig till Folkets hus i Söderfors på onsdagskvällen.

En av anledningarna till att Hällbacka inte håller måttet är att rummen är alldeles för små. Däremot menar Bengt-Olov Eriksson att det inte är aktuellt med en stängning av Hällbacka inom den närmsta tiden.

– Det kommer inte att stänga imorgon. Det vi gör nu är att vi utreder behovet av platser och det kanske tar ungefär ett år. Men Hällbacka måste ersättas men det kan komma att leva ett par år till, säger Bengt-Olov Eriksson.

Gunnar Thollander, ordförande för Söderfors hembygdsförening, håller med om att Hällbacka inte håller högsta standard men är rädd att det eventuella nya äldreboendet kan komma att förläggas i Tierp, istället för Söderfors.

– Om de ska lägga ner Hällbacka och istället öppna ett hem i Tierp kan de lika gärna öppna på månen. Vi vill kunna bo här och inte behöva flytta till Tierp, säger Gunnar Thollander.

Bengt-Olov Eriksson menar dock att det finns flera fördelar med att öppna i Tierp istället för i Söderfors.

– Min spontana åsikt är att det bästa vore att koncentrera till Tierp. Servicehus behöver kompetens och då är det bra om det ligger i närheten av vårdcentral och apotek, säger Bengt-Olov Eriksson som dock menar att ingenting är bestämt i frågan.

– Vi har inte tagit något beslut så vi får vänta och se, säger han.

Gunnar Thollander samlade under mötet in en protestlista mot att lägga ner Hällbacka och även om han inte känner sig lugn efter mötet kände han sig ändå belåten med arrangemanget efteråt.

– Det var ingen som tog stryptag på någon och stämningen var lugn och bra. Det kom 160 personer vilket visar att det här är en viktig fråga. Vi fick chansen att säga vad vi tycker och vi tänker fortsätta kämpa i den här frågan, säger Gunnar Thollander.

Mer läsning

Annons