Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatägt företag kan få dirigera ambulanserna

Nästa år kan dirigeringen av ambulanser i Gävleborgs län och Uppsala län göras av ett privat företag. Det nuvarande avtalet med SOS Alarm löper ut i juni.

Annons

– Vi vill se om det finns alternativ som är bättre och billigare, säger Rolf Edlund (C), landstingsråd i Uppsala län.

Upphandlingen ska vara färdig i november och landstingens vilja är att sluta ett avtal som gäller i upp till fyra år. Det innefattar förutom Gävleborgs och Uppsala län även Dalarnas och Västmanlands län.

SOS Alarm ägs av staten och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Enligt Roger Westerlund, tillförordnad chef för ambulansen i Gävleborgs län, finns ännu inget landsting som överlåtit ambulansdirigeringen till ett privat företag.

– I Norrbotten fanns privata entreprenörer med i en upphandling av ambulansdirigeringen. Det kan vara allt från bevakningsföretag till privata sjukvårdsrådgivningar, säger han.

De fyra berörda landstingen övervägde först att själva ta över. Men politisk oenighet mellan länen gjorde att det inte blev så.

– Vi såg chansen att själva få ökade chanser att påverka dirigeringen, säger Rolf Edlund.

Landstingsrådet i Gävleborgs län, Ann-Margret Knapp (S), hörde till dem som sade nej.

– Vi tyckte inte att vi fick garantier för att det skulle vara genomförbart. Västra Götalands län avbröt ett försök att ta över själva, och när ett så stort län gör det måste det betyda något, säger Ann-Margret Knapp (S), landstingsråd i Gävleborgs län.

För polis och räddningstjänst fungerar SOS Alarm mer som en växel som vidarebefordrar larm. En liknande modell kan bli aktuell för ambulansen.

Mer läsning

Annons