Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatperson vill sätta stopp för fyrverkerier

En kvinna i Örbyhus vill att Tierps kommun inför förbud mot fyrverkerier utom vid högtider som nyår och valborg.


– Vi ska se om det går att skriva in något om fyrverkerier i de lokala ordningsföreskrifterna, säger Helena Broberg, chef för processtöd.

Annons

Kvinnan vill att det ska vara allmänt förbud mot fyrverkerier och pyroteknisk utrustning utom vid speciella helger. Hon anser att kommunen även då ska hänvisa fyrverkerierna till vissa platser och tider.

Kräver särskilt tillstånd

Enligt förslaget ska det även gå att med särskilt tillstånd få använda pyrotekniska varor. Kvinnan menar att den ökande användningen av fyrverkerier i kommunen är ohållbart. Hon pekar på onödiga olyckor, skräck för människor som upplevt krig och obehag för andra människor och djur som argument för det generella förbudet.

I Tierp inträffade en förödande brand förra nyår på grund av en felriktad fyrverkeripjäs. Folkpartiet har motionerat i ämnet. Partiet ville se begränsningar i användandet inför kommande nyårsafton.

– Motionen mynnade ut att vi skulle titta på om vi ska ta in sådana bestämmelser i ordningsföreskrifterna. Förslaget från kvinnan gör att vi fick en påminnelse. Vi ska ta del av vad som gäller i våra grannkommuner, säger Helena Broberg.

Mer läsning

Annons