Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Puch Magnus och Joel får kommunstipendier

/
  • STIPENDIAT. Puch Magnus Olsson, vistolkare från Örbyhus, får kulturstipendium på 15 000 kronor för att förkovra sig om Dan Andersson.

Den ene driver volleybollen framåt.
Den andre bjuder gamla på kända visor.
Joel Söderberg och Puch Magnus Olsson belönas av Tierps kommun.

Annons

Puch Magnus Olsson, vistolkare från Örbyhus, får kulturstipendiet 2010 på 15 000 kronor.

Pengarna går till en vistelse på Finngården Rikkenstorp där han ska fördjupa sina kunskaper om skalden Dan Andersson.

I motiveringen sägs att han med kunskap och glädje låter publiken möta visdiktare som Taube och Andersson.

– Ibland blir man mållös, men jag blir glad naturligtvis. Det här ger mig en rejäl inspiration, säger Puch Magnus Olsson.

Vad betyder det för dig att spela för äldre människor?

– De har slitit ett helt liv för att bygga upp välfärden. Och om de tycker om vad jag gör ska de få det. Kultur i vården betyder oerhört mycket för oerhört många. På en institution där jag var berättade personalen att det efteråt blev lugnare och gick åt mindre medicin.

Årets eldsjäl

Utmärkelsen Årets eldsjäl går till Joel Söderberg, ledare inom Tierp Volleybollklubb. Han får 15 000 kronor för sitt mångåriga engagemang inom klubben. I motiveringen sägs att Söderberg varit en förebild både som spelare och ledare.

– Det är väl smickrande. Jag har väl tragglat på i 20 år och det är kul att någon tycker om det jag gör. Jag har blivit lärd att hjälpa till, säger 42-årige Joel Söderberg.

Vad ska du använda pengarna till?

– Något extra roligt blir det väl. Jag tog upp med familjen att jag skulle använda pengarna till mig själv men det blev diskussion om det, skojar Joel Söderberg.

Årets kulturpris, en statyett, går till Vendels hembygdsförening. Priset får föreningen för sitt arbete med att utveckla Vendelbygden och dess mycket höga kulturhistoriska värden. Bland annat genom skapandet av ett besökscentrum där föreningen haft en betydande roll.

Stipendiaterna utses av en kommitté med politiker och tjänstemän.

Mer läsning

Annons