Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att kommunen städade lägret

/

Det var rätt att Tierps kommun fick städa efter bärplockarna sommaren 2012. Det fastställer förvaltningsrätten som avslår ett överklagande från kommunen.

Annons

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) tycker att utslaget är förvånande.

– Det innebär att vi är skyldiga att städa i alla lägen, det uppstår ju spontana soptippar i skogen. Vi kommer sannolikt att överklaga. Det här är prejudicerade för alla kommuner, säger han.

Nästa instans är i så fall kammarrätten. Det var jävsnämnden som 25 oktober 2012 beslutade att kommunen skulle städa bort all skräp. Detta då man inte funnit den som skräpat ned och en kommun enligt bestämmelserna om gaturenhållning och skyltning är skyldig att städa sådana platser. Länsstyrelsen höll med jävsnämnden.

I överklagan till förvaltningsrätten menade kommunen att Stora Enso skog kände till att bärplockarna bodde där och att det var ett medgivande. Alternativt hävdade man att det skulle gå att finna de som skräpat ned. Någon av dessa parter skulle då enligt miljöbalken vara skyldig att städa. Förvaltningsrätten finner att markägaren inte accepterade nedskräpningen bara för ratt bärplockarna inte avhystes. Lägret städades av kommunen 23 juni 2014.

Mer läsning

Annons