Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens miljard­satsning kan ge fler poliser

En handfull fler poliser i Tierp- och Älvkarleby närpolisområde.

Det kan bli resultatet av regeringens miljardsatsning på polisen nästa år.

Annons

– Det skulle ge bättre synlighet och bättre täckning av dygnets timmar med lokala poliser, säger Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp och Älvkarleby.

Som Arbetarbladet berättat tidigare har regeringen avsatt 2 miljarder till rättsväsendet nästa år. Målet är att komma upp i sitt vallöfte om 20 000 poliser i landet till 2010.

Hur mycket pengar de olika polismyndigheterna får fastställs i slutet av oktober. Polismyndigheten i Uppsala har dock äskat om 480 miljoner. Det ska gå till att finansiera 59 nya poliser i länet. Hur poliserna ska fördelas är oklart.

– När vi har gått ut och sökt efter aspiranter så har hälften gått till Uppsala kommun och hälften fördelats till närpolisområdena. Det blir väl något liknande nu, säger Krister Persson, ekonomidirektör vid Uppsalapolisen.

För Tierp/Älvkarleby närpolisområde kan det enligt Persson röra sig om cirka fyra poliser.

– Klart att vi alltid vill vara fler, men ser vi tillbaka tre år så har vi ökat med 100 poliser. Vi har haft en bra utbyggnad av poliser i länet, så vi kan inte klaga, säger Krister Persson.

Niklas Hållkvist välkomnar ytterligare polisaspiranter. I dag har de en styrka på 16 poliser i yttre tjänst. I juni började två nya aspiranter och i januari kommer ytterligare fyra aspiranter. Han hoppas på lika stort tillskott nästa sommar med regeringens miljarder. Det skulle innebära att flera lokala poliser bevakar området. I dag får de förstärkning från Uppsala.

– Då kan vi på ett bättre sätt jobba riktat mot de olika problem som uppstår. Med fler poliser kan vi jobba mer förebyggande och då framför allt mot ungdomar, säger Hållkvist.

Han framhåller polisen blir synligare och brottsligheten minskar om de får en bättre kontakt med allmänheten, ungdomar och kan utreda brott tidigare än i dag.

Mer läsning

Annons