Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlåga priser på spannmål oroar Svante

/
  • SPANNMÅL. Tobias Hillbom har just hämtat en leverans i Gryttjom. Svante Wollert övervakar tippningen i mottagningsgropen hos Wollerts spannmål i Mehedeby. Spannmålspriserna är just nu rekordlåga, vilket slår mot landets lantbrukare.
  • HOPPAS PÅ BÄTTRE TIDER. Svante Wollert är tredje generationen som driver Wollerts spannmål. De låga priserna gör att han ser på framtiden med oro.

Priserna på spannmål är lägre än på länge. Vid Wollerts spannmål i Mehedeby ser man på framtiden med oro.

– Vi får se hur många lantbrukare som tappar intresset efter det här året, säger Svante Wollert.

Annons

Vid Wollerts spannmål har lastbilarna just börjat rulla. Nu börjar några intensiva veckor.

– Ja, när det här är över är man nöjd, säger Svante Wollert med ett leende.

Han syftar på årets mest händelserika tid för en spannmålsmottagning – efter skörden. Wollerts tar emot spannmål från bönder i hela Norduppland och delar av Gästrikland.

Två lastbilar och ett 40-tal containrar finns på gårdarna för att samla in spannmålet. Dessutom finns det ett antal lantbrukare som själva kommer med leveranser.

Därefter torkas och lagras det hos Wollerts, innan de fraktar det vidare.

Svante Wollert är tredje generationen som driver företaget. Planer finns på att utöka anläggningen för att kunna ta emot leveranser i snabbare takt.

Men tiderna är helt andra än när Svantes farfar startade verksamheten. I dag styrs priset av förväntningar på världsmarknaden. Just nu är priset rekordlågt.

– Går det bra för bonden så går det bra även för oss. Just nu går det inte bra för bonden. Arealen som odlas har inte minskat, men lantbrukarna är färre. Man undrar ju hur det blir efter det här året. I år räcker priset knappt till för att betala gödningsfakturan.

Skördarna har enligt Svante Wollert varit skapliga i år. Men det regniga vädret har förstört en del.

– På en del ställen är spannmålet alldeles vitt, då ser man att det är förstört av regnet, säger han.

Mer läsning

Annons