Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renovering av brukskontoret kan bli film

Det förfallna brukskontoret i Karlholmsbruk kan bli film. En spekulant på huset har kontaktat ett filmbolag som är intresserat av att följa en eventuell renovering av huset.

Annons

Lars Sjöberg är en pensionerad lärare i bebyggelsehistoria och byggnadsvård. Han är intresserad att ta över det gamla brukskontoret från 1700-talet och har kontaktat Tierps kommun i ärendet.

– Det är rivningshotat och huset får inte gå förlorat. Jag har tänkt göra en renovering på antikvariskt vis på ett hus som har blivit förfallet och vandaliserat men som också fått mögel- och svampangrepp, säger han.

Sjöberg har redan varit i kontakt med ett bokförlag och ett filmbolag.

Bägge är intresserade av att följa en upprustning av huset som då skulle få stå som exempel på hur gamla förfallna byggnader kan räddas.

– Det är viktigt att det svenska kulturarvet består och jag tar rollen som huskramare på äldre dagar. Det här huset har stått i snart 300 år och det visar att det är byggnader som är uppförda med evigheten som mål, säger Lars Sjöberg.

Från kommunens sida ska man utreda ärendet. Kommunens fastighetssamordnare Ida Andersson kommer inom de närmaste dagarna att se över ärendet.

– Det skulle väl kunna vara en bra lösning. Men vi måste utreda det och sätta alternativen mot varandra. Vad tjänar vi på att riva huset mot vad vi gör på att skänka bort det, säger Ida Andersson.

Mer läsning

Annons