Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reseservicen som kan bli verklighet i Norduppland – ring om du vill att bussen ska komma

/

I december kan det bli möjligt för personer på småorter i Norduppland att anropsstyra kollektivtrafiken där UL:s bussar i dagsläget sällan går.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ingen busstrafik till Gårdskär och Långsand på helger – "Slår mot äldre ensamma människor"

Landstinget i Uppsala meddelar att det pågår en upphandling angående så kallad anropsstyrd trafik för kollektivresor och sjukresor med UL.

Det innebär att kollektivtrafik kan komma att erbjudas i områden där det i dagsläget går bussar med väldigt få resenärer. Personer ska alltså i förväg kunna meddela att de ska resa för att inte bussar ska gå i onödan.

– I grunden handlar det om att man meddelar när man avser att åka. Det går inte precis när som helst utan det finns ett antal förutbestämda tider, säger Bertil Kinnunen (S) som är ordförande för kollektivtrafiknämnden.

LÄS OCKSÅ: Carina tvingas ta bilen i stället för Upptåget – "De diskriminerar oss som bor på småorter"

Arbetarbladet berättade i december förra året om den indragna helg- och kvällstrafiken med buss mellan Skutskär och kommunens mindre orter så som Långsand, Gårdskär och Älvkarleö.

Dessa orter är exempel på platser som i framtiden skulle kunna dra nytta av anropsstyrd kollektivtrafik menar Bertil Kinnunen.

– Det kan vara en möjlighet absolut. Det är ett ganska tydligt exempel på turer och linjer där det här kan vara funktionellt, säger han.

Med tiden för upphandling av ramavtal och möjlighet för överklagande så är det i december 2016 som en eventuell anropsstyrd kollektivtrafik kan planeras in i UL:s tidtabeller.

Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun, tycker anropsstyrd kollektivtrafik vore viktigt för de mindre orterna i kommunen.

– Jag kan som kommunalråd inte försvara att man kör med halvtomma bussar, men kommer inte ge mig när det gäller behovet av anropsstyrd trafik till orterna, säger hon.

För fler lokala nyheter och pushnotiser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons