Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för sämre djurskydd då länsstyrelsen tar över

Djurskyddsinspektörerna i Tierps kommun hinner inte med sina arbetsuppgifter.
Snart tar länsstyrelsen över verksamheten. Samtidigt minskar de antalet inspektörer.

Annons

– Det finns risk att det går ut över djurskyddet, säger Anneli Olarsbo, en av två djurskyddsinspektörer i Tierp.
Knappa resurser
Från och med 1 januari får hon en ny arbetsgivare. Landets djurskyddsinspektörer kommer då inte längre att vara kommunala, utan ingå i länsstyrelsens verksamhet.
– I grunden är det en bra idé. Det blir mer enhetligt och inte längre så stora skillnader mellan kommunerna, säger Anneli Olarsbo.
Men även finansieringen förändras – från avgifter till skattemedel. I dag finns sammanlagt tio tjänster som djurinspektörer i länets kommuner. De resurser som länsstyrelsen tilldelats räcker inte för att behålla det antalet. I stället ska samma arbetsuppgifter klaras av på sex tjänster.
Något som i slutändan riskerar att drabba djuren.
– I dag är det en bra bemanning i Tierp. Men vi ligger efter sen tidigare, vilket gör att vi inte hinner med det vi borde. Rutininspektioner ska göras var tredje år, men generellt hinner vi endast med det var nionde år, förklarar Anneli Olarsbo.
Birgitta Larsson, biträdande länsveterinär vid länsstyrelsen, delar Anneli Olarsbos åsikter. Hon önskar att de fått mer pengar.
– De djurägare som sköter sig kommer att få färre besök, och vi kommer att prioritera anmälningar. Vi har hösten på oss att hitta en bra lösning, konstaterar Birgitta Larsson.
Hon påpekar dock att omställningen är stor och innebär mycket jobb, vilket kommer att märkas. Samtliga djurskyddsinspektörer kommer att utgå från Uppsala.
– Det kommer att bli längre resor när alla hamnar på samma ort. Men jag tror att det kommer att fungera i praktiken och att vi kommer att få ett fullgott djurskydd. Det ser ändå bra ut i Uppsala län – till skillnad från på andra håll i landet.

Mer läsning

Annons