Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så borde Tierp ta hand om sina gamla

/
  • Grupparbete. Politiker, anhöriga, äldre, vårdpersonal och representanter från intresseorganisationer bidrog med sina synpunkter på hur Tierp tar hand om de äldre.
  • Ljus utveckling. Christina Grudéus tycker att det är bra att fler äldre kan bo kvar hemma.
  • Efterlyser kontinuitet. Gert Berlin, ordförande i PRO, tycker att det är för många timvikarier  i hemtjänsten.
  • Planerar framtidens äldrevård. Mojgan Alimadad, produktionschef, är med och formulerar en äldreplan.
  • Vill bryta isoleringen. Solveig Lind beklagar att äldreboendet Björken lades ned. Det var en bra mötesplats, tycker hon.

Äldre i Tierp vill ha fler mötesplatser och mer välutbildad omsorgspersonal.

Det kom fram under en ”framtidssmedja” som hölls på lördagen.

Äldre, anhöriga, politiker och vårdpersonal möttes för att prata om hur kommunen ska jobba framöver.

Annons

Det var kommunens beredning för omsorg och livsmiljö som i samarbete med utomstående konsulter stod för arrangemanget.

En fråga som flera av deltagarna tryckte på var att äldre så lätt isoleras i sina hem. Platser där man kan äta, prata och pyssla tillsammans efterlystes, och en del av deltagarna såg tillbaka på det numera nedlagda äldreboendet Björken som ett föredöme.

– Att lägga ned Björken var att hugga benen av en viktig verksamhet och jag tror att det gjordes av okunskap, säger Solveig Lind, medlem i PRO.

– Där fanns en samlingspunkt, ett stort rum där man kunde mötas. Det fanns vävstolar och snickarbänkar och man kunde få mat och kaffe. Så ville jag få lov att åldras.

I retrospektiv var det många som upplevde att servicen för äldre och funktionshindrade har blivit sämre sedan 80-talet. Hemtjänsten har i viss mån fått ersätta så kallade mellanboenden för någorlunda friska äldre, och inom hemtjänsten är det ofta stor omsättning på personal.

Gert Berlin, ordförande i PRO, menar att ständigt ny vårdpersonal orsakar otrygghet i dag och efterlyste ett sätt att hitta mer kontinuitet för de äldre som behöver vård.

– Det måste finnas möjlighet att bygga upp ett förtroende, så att man vet vilka det är som kommer hem till en.

Andra menade att vården också blivit bättre de senaste åren, med ökat fokus på individen och utvecklad hemtjänst.

– För dem som är sjuka och gamla men ändå vill bo hemma finns det nu ofta bra möjligheter till det, säger Christina Grudéus, omsorgschef inom Tierps kommun.

Ulla-Pia Larsson, sköterska med särskild kompetens för demensvård lyfte upp behovet av utbildning bland vårdpersonalen. Hon menar att kunskaperna om demenssjukdom måste öka både inom hemtjänsten och på äldreboenden. Mest för de äldres skull, men också för dem som ska jobba.

– Många vill så väl, men de blir ändå frustrerade för att de inte vet hur de ska göra, och de har kanske introducerats i yrket av folk som inte heller vet. Alla som ska jobba med dementa borde få utbildning och fortbildning, säger Ulla-Pia Larsson.

Framtidssmedjan tog också upp sådant som inte så många associerar med omvårdnad av äldre, men som ändå har visat sig vara viktigt. Det handlade om allt ifrån höjden på trottoarkanter och väghållning till lätthanterliga hjälpmedel och belysning i offentliga miljöer.

Lördagens samtal kommer att ligga till grund för kommunens äldreplan, ett vägledningsdokument för hur kommunen ska arbeta med äldre 2020.

– Självklart kommer vi att lyssna på de synpunkter som kommit fram, det är viktigt att vi lyssnar på dem det handlar om, säger Mojgan Alimadad, produktionschef inom äldreomsorgen.

Mer läsning

Annons