Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska 50 miljoner sparas

Driften av Vårdcentrums lokaler i Tierp, landstingets växel och budbilsverksamheten läggs ut på externa företag.

Annons

Dessutom ska antalet chefer minskas och ledningskontoret flytta till billigare lokaler.

Så ska Landstingsservice spara 50 miljoner kronor, enligt ett beslut av politikerna i produktionsstyrelsen.

Under våren har en utredare gjort en översyn av Landstingsservice organisation.

– Målet var att effektivisera och rationalisera verksamheten, då den gått med underskott i många år, säger landstingets internutredare Tord Hägg och berättar att förra årets resultat visade 30 miljoner minus.

Det förslag som han tagit fram och allianspolitikerna i produktionsstyrelsen röstat igenom innebär att vissa tjänster läggs ut externt genom så kallad outsourcing. Det gäller televäxeln, som i dag finns i Uppsala men servar hela länet.

Det gäller också budbilsverksamheten och driftsorganisationen för landstingets lokaler i Norduppland (Tierps och Östhammars kommun). Tryckeriverksamheten ska också överlåtas.

Erbjuds nya tjänster

Den berörda personalen, totalt ett 50-tal, kommer att erbjudas att gå över i anställning hos de företag som tar över verksamheterna.

– Ingen kommer att förlora sitt jobb. Alla kommer att erbjudas anställning i de företag som tar över de olika verksamheterna, lovar utredaren Hägg.

Får färre chefer

Samtidigt görs också andra organisationsförändringar. Förvaltningens ledningskontor ska byta lokaler och antalet chefer minskas, vilket kommer att ge ytterligare en kostnadsminskning.

Omorganisationen och upphandlingar för verksamheterna ska genomföras under hösten och ska börja gälla från årsskiftet 2011/2012.

S, V och MP reserverade sig mot beslut och ville att förslaget skulle återremitteras.Sofia Wike

Mer läsning

Annons