Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska byggnaderna vid Untra kraftverk säkras

/
  • FINA HUS SKYDDAS. Tierps kommun tänker nu lägga områdesbestämmelser över Untra kraftverk som gör att de 100 år gamla byggnaderna får ett skydd.

Områdesbestämmelser för Untra kraftverk utanför Söderfors ska säkra det kulturhistoriska värdet i området.
– Nu har vi kommit överens med Fortum så att inte bestämmelserna hindrar deras utbyggnadsplaner, säger planarkitekt Helena Gåije.

Annons

Fortums planer, som behandlas av miljödomstolen, innebär att de nybyggda turbinerna läggs i en kanal mellan huvudbyggnaden och arbetarbostäderna i kraftverksbyn. Det gör att huvudbyggnaden inte påverkas utvändigt eller invändigt.

– Visserligen måste två arbetarbostäder tas bort och det är lite synd, säger Helena Gåije.

Bakgrunden till områdesbestämmelserna för Untraverken, anlagt 1912–1918, är att privatpersonen som äger de tio husen i kraftverksbyn vill stycka av och sälja delar av fastigheten.

För att säkra det kulturhistoriska värdet ger då kommunen ett skydd åt byggnaderna. Områdesbestämmelserna innebär att man ska välja tidstypiska färger vid utvändig målning.

Det gäller både byn och huvudbyggnaden, det så kallade Vattenslottet.

Vidare får inte utpekade byggnader rivas. Vattenslottets exteriör får inte heller förvanskas eller brofundament och entrépelare tas bort.

På torsdag väntas Utskottet Samhällsbyggnad besluta om samråd enligt plan- och bygglagen angående förslaget till områdesbestämmelser.

Arbetarbladet har tidigare berättat att såväl Naturskyddsföreningen som ArtDatabanken protesterar mot Fortums planer på en utbyggnad. De menar att det stör djur och natur, trots att kraftbolaget vill lägga turbinerna på andra sidan Dalälven och inte i Båtfors naturreservat.

Mer läsning

Annons