Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsåtgärder leder till tågförseningar

Det nya dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik invigdes i går. Men än kan man inte köra full hastighet. I tre veckor framöver kan resenärer förvänta sig förseningar.

Annons

Att tågen inte kan köra full hastighet är en säkerhetsfråga. Ett visst antal tåg måste passera på rälsen för att de ska sätta sig ordentligt. För tillfället får tågen bara åka i 40 kilometer i timmen. Tidigare har de kunnat tuffa på i 130.

– Nästa fredag kommer man kunna åka i 80 och veckan därefter i 120 vilket är samma hastighet som vi haft tidigare. Då kommer det heller inte vara några förseningar eftersom att tidtabellen är anpassad efter den hastigheten, förklarar Krister Johansson, projektledare på Trafikverket.

LÄS MER: "Snart står dubbelspåret färdigt - en högersväng ska ersättas med en vänstersväng"

Förseningarna har under dagen legat på strax över tio minuter. Tidtabellerna uppdateras i december och först då kan tågen utnyttja de nya spårens fulla kapacitet och köra 200 kilometer i timmen.

– Hade man börjat köra 200 så fort rälsen är redo hade det blivit stopp inne i Gävle istället.

Borde man inte från Trafikverkets håll informerat om att det skulle bli förseningar?

– För folk som jobbar med tåg är såna här saker så självklara så det har inte blivit av. Men visst, det hade man kunnat göra, avslutar Krister Johansson.

TV: Se sändningen för när dubbelspåret invigdes

Mer läsning

Annons