Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt lön på Atlas Copco?

/

Det kan bli fyradagarsvecka och sänkt lön med tio procent för de anställda på Atlas Copco i Tierp.
Nästa vecka ska de anställda rösta om ledningens förslag.

Annons

300 anställda berörs av förslaget. För Atlas motsvarar kostnadsminskningen cirka 30 årsarbetare.

– Vi är mitt i en lågkonjunktur, volymen forsätter att falla och vi har fortfarande en överkapacitet i dag, säger Stefan Calner, fabrikschef på Atlas.

Han betonar att förslaget är mer som en reservplan om orderingången inte ökar efter sommaren. Om personalen säger ja till förslaget tar Calner beslut i juli om de ska sätta åtgärden i kraft. Därefter tar han ett nytt beslut varje månad.

– Vi har varit med om ett fritt fall sedan september förra året tills första månaden i år. Nu har det börjat plana ut lite och det är positivt. Men hur orderingången ser ut i morgon, om en vecka eller halvår kan jag inte sia om.

Calner betonar lovar de anställda att de får lönen tillbaka om de tvingas varsla under den här tiden.

– Jag har jobbat här sedan -73 och det har bara gått uppåt, sen smäller det drastiskt, säger Sune Kjetselberg, klubbordförande i IF Metal, som lider med alla som redan fått lämna företaget.

Han tycker att förhandlingen med arbetsledningen har gått bra och betonar att facket ställer sig bakom medlemmarnas beslut. Han framhåller att det kan vara kämpigt att minska sin lön.

– En del lever redan på marginalen och då blir det svårt, säger Kjetselberg.

Atlas har sedan i höstat sagt upp närmare 200 personer av sina då 500 anställda. 35 av dessa var inhyrda av bemanningsföretag. Att ledningen i samförstånd med fackförbunden lägger fram detta förslag är främst för att slippa säga upp folk och att bibehålla kompetensen inom företaget.

Mer läsning

Annons