Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på äldre – och på skolan

Fler datorer till skolan, förstärkning inom hemtjänsten, samt höjd skatt med 40 öre. Det är några delar i det rödgröna majoritetsförslaget till budget för 2012.

Annons

– Jag är nöjd med vår budget efter de förutsättningar som råder, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

För första gången presenterar socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet ett gemensamt budgetförslag. Den innehåller inga stora satsningar, utan merparten av de ökande anslagen går till att stoppa de skenande kostnaderna inom individ- och familjeomsorgen samt gymnasieskolan. Dessutom får hemtjänsten och förskolan en förstärkning för att möta den ökade efterfrågan.

– Det är en realistisk budget. Vi har haft problem att hålla budgeten, säger Bengt-Olov Eriksson som räknar med att de organisatoriska förändringar som de vill göra ska ge utslag i slutet av nästa år.

Bland annat ska Resurscentrum barn och vuxna slås ihop för att skapa en helhetssyn. Eriksson räknar med flera miljoner i besparing.

Föreningsstöden ökas med 1,3 miljoner, varav en stor del av anslaget går till Hälsohuset för ungdomar. Den rödgröna majoriteten vill också anslå 1,5 miljoner till att förbättra gång- och cykelvägar i tätorterna.

– Vi fortsätter att satsa på att erbjuda heltid inom vården. Men det kommer att ske stegvis, berättar Eriksson som lovar att innan mandatperiodens slut ska alla vårdanställda som vill få arbeta heltid.

De största investeringarna är byggandet av ett nytt skolhus i Örbyhus, samt ombyggnad av Björkängsskolan i Karlholm – två skolor som drabbats av fukt.

Det satsas också 3 miljoner på att få ned energikostnaderna inom kommunen. En grundlig energiinventering ska göras för att hitta delar att spara på.

– Det är nödvändigt att tjänstemännen hittar besparingar för att klara sin budget, betonar Eriksson.

29 november ska kommunstyrelsen ta beslut om budgeten.

Mer läsning

Annons