Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning ska göra närvården bättre

/
  • INFLYTANDE. Satsningen på närvården lägger mycket fokus på ungdomarna, som representerades av ungdomsnätverket i Tierp. Projektledaren Josefine Wennelin, Ida Löfgren och Alice Welin känner att de kan påverka.

Kommuninvånarna i Tierp och Älvkarleby ska erbjudas bättre vård i sina hemkommuner. Under måndagen samlades politiker, tjänstemän, brukare och ungdomar i Lövstabruk för att diskutera satsningen.

Annons

Hälsan bland befolkningen i norra Uppland är sämre än i övriga länet. Därför satsar nu Landstinget tillsammans med fyra kommuner på närvården.

– Barn och ungdomar och äldreomsorgen måste vara två prioriterade grupper i det här, säger Landstingets projektledare Tinna Cars-Björling.

Under konferensen diskuterades det hur närvården skulle kunna utformas.

På plats fanns politiker och tjänstemän från både Tierps och Älvkarlebys kommuner och nu ska varje kommun inventera sina behov för närvården.

– I dag kommer speciella konsulter ut till primärvården. Kan vi utveckla den delen så att fler specialister kan ge vård och utföra diagnoser lokalt så är det en stor möjlighet, i‑stället för att man som idag måste åka till Akademiska, säger Tinna Cars-Björling.

Exakt vad satsningen innebär för Tierp och Älvkarleby är inte klart, men diskussionerna kretsade mycket kring familjecentraler, ungdomsmottagningar och rehabilitering.

– Det är ju de vuxna som bestämmer hur vår miljö ska se ut så det är jätteviktigt att vi får vara med. Vi diskuterade hur vi ungdomar vill bli bemötta och hur vi vill att kuratorer och sjuksköterskor ska finnas tillgängliga för oss, säger Alice Lewin från Ungdomsnätverket i Tierp.

Nätverket träffade under hösten representanter från flera olika verksamheter, däribland Barn- och Ungdomspsykiatrin. Projektledare Josefine Wennelin är positiv efter konferensen.

– Ungdomsnätverket har massor att bidra med. Vi har fört bra dialoger med alla som vi har träffat och det här är en bra möjlighet att föra våra kunskaper vidare, säger hon.

Mer läsning

Annons