Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scana Steel satsar - tack vare vindkraften

/
  • NYA JOBB. Scana Steel gör en satsning på egen produktion. Det kommer att ge nya arbetstillfällen vid fabriken i Söderfors.
  • GLADA MINER. Roger Lindqvist är fackklubbsordförande på Scana Stee i Söderfors. Han ser positivt på de nya satsningarna.
  • NÖJDA. Per Jarbelius är ny VD för fabriken i Söderfors. Både han och fackklubbens ordförande Roger Lindqvist ser ljust på framtiden.

Scana steel satsar 20 miljoner kronor på egen produktion. Något som kommer att ge nya arbetstillfällen i fabriken. – Vårt stål behövs till energiindustrin. Det är en viktig del av vindkraften, säger Per Jarbelius, vd för företagets fabrik i Söderfors.

Annons

Det går bra för Scana Steel just nu. Ökad efterfrågan gör att pulsen stiger i företagets fabrik i Söderfors. Sjutton personer har anställts sedan årsskiftet och fler kommer det att bli.

Tidigare har fabriken främst sysslat med legotillverkning där andra företag beställt en särskild del till sin produktion. Nu gör Scana ett omfattande försök till egen produktion - vilket innebär den enskilt största satsningen hittills för fabriken i Söderfors.

Den ökande efterfrågan i energisektorn gör att Scana Steel tar ett kliv ut på oprövad mark. Per Jarbelius räds inte - trots att det varslas om lågkonjunktur.

– Vi kommer säkert att märka den vi med. Men världen behöver oavsett konjunkturen lösa sina problem med energiförsörjningen, och där finns vi med, säger han.

Produktionen ställer nya krav på fabriken.

– Vi kommer att behöva både nya maskiner och ny personal. I ett första skede satsar vi tjugo miljoner, och det kommer att bli mer, förklarar Per Jarbelius.

Hur många nya arbetstillfällen det blir kan han inte svara på. Men förutom inom den nya produktionen kommer företaget även att göra nyanställningar i fabrikens valsverk. Där växlar man upp från två till tre skift.

Roger Lindqvist är ordförande för Metallklubben på Scana. Han gläds åt de nya tiderna på fabriken i Söderfors.

– För några år sedan var det ju uppsägningar och vi visste inte hur det skulle bli i framtiden. Men nu känns det väldigt positivt, säger han.

Arbetarbladet berättade tidigare i veckan om Erasteels storsatsning på pulverstål. Enligt Per Jarbelius är det viktigt att hela Söderfors blomstrar.

– Erasteel är ju en av våra kunder. Men det behövs också att kommunen drar åt samma håll och sätter Söderfors på kartan. Det är jätteviktigt för oss att det finns sådant som dagis och skola på orten, säger han.

Mer läsning

Annons