Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterstängt och färre skift

/
  • KÄMPAR PÅ. Åkers och Scana, sida vid sida på industriområdet i Söderfors. Ännu har dessa företag inte behövt varsla tillsvidareanställd personal.
  • Med flexibilitet och en telecomindustri som går skapligt. Det gör att Habia Cable i Söderfors klarar sig utan nya neddragningar av personal.

Åkers i Söderfors stänger fyra veckor vid semestern i stället för två.
Scana har redan gått tillbaka från tre till tvåskift.
Telecomindustrin gör att Habia Cable håller sig över ytan.

Annons

Förra veckan varslade Atlas Copco ytterligare 80 man om uppsägning. Givetvis påverkas också andra företag i kommunen av lågkonjunkturen. Såväl Habia Cable som Erasteel har minskat sin personal och fler företag har det kärvt.

Peter Hedqvist, platschef på Åkers Speciality Rolls AB med 58 anställda, säger att de har en bra orderstock fram till semestern men att det sedan ser sämre ut.

– Våra kunder har inte speciellt mycket att göra, säger Hedqvist och avser bland annat stålindustrin.

Företaget tillverkar valsar men också axlar och där ser han nya kunder.

– Vi vill komma in på energisidan. Vi är egentligen ett valsföretag men det spelar ingen roll om det heter valsar eller axlar.

– Jag sover ganska bra. Eventuella saker som vi ska vidta finns uppdragna redan.

I höstas berättade Arbetarbladet om den utökning som Scana Söderfors AB med 160 anställda gjorde. De satsade 20 miljoner i fabriken och gick upp i skift.

– Det var en uppgång hela förra året. Men efter att vi växlat upp höll det bara i en månad. Nu har vi fått tagit bort 15 visstidsanställda, säger vd Per Jarbelius.

I december sade Habia Cable upp 20 personer i Söderfors. Några ytterligare åtgärder är inte på gång.

– Vårt moderbolag släppte en rapport i förra veckan. Vi känner av den globala krisen. Generell industri är en nedgång för oss. Men inom telecomindustrin ser vi inte samma nedgång. Kina har gett licenser för 3G och de kommer att köpa mycket, säger vd Johan Vinberg.

Förutom telecominstustrin gör företaget kablar till fordonsindustrin, gasturbiner, off-shore, med mera. Vinberg poängterar att all sådan industri har minskat produktionen.

– Ja, om inte de får sälja verktyg får inte vi sälja kablar till verktygen.

Mer läsning

Annons