Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Servicelaget sörjer att de går i graven

/
  • MÖTE. Jan-Ola Lövgren och Per-Olof Swartz samarbetar kring gräsklippningen vid en villa i Söderfors.
  • GRUBBLAR. Stefan Strömlund kan inte sova på nätterna då han känner oro vad han ska göra istället för att jobba i trädgårdar.

”Gubbarna” som jobbar inom Servicelaget i Tierp är förbannade och besvikna över att de mister jobbet.

– Jag mår inte alls bra och kan inte sova på nätterna, säger Stefan Strömlund som jobbat i 15 år med att hjälpa pensionärer med trädgården.

Annons

Tillsammans med Per-Olof Swartz och Jan-Ola Lövgren fixar Stefan till 81-årige Karl Tisells trädgård i Söderfors. Trion klipper gräsmattan och kör med trimmer. Det är ett av 16 uppdrag under torsdag-fredag. Pensionärerna skyndar sig att boka Servicelaget då det går i graven i nästa vecka.

För jävligt

– Visst är det för jävligt. Vi vet inte alls hur det ska bli, suckar Per-Olof Swartz som jobbat sex år i Servicelaget.

Arbetsledaren Jan Falk säger dock att man fått besked från kommunen att de får fortsatt jobb.

Måla om

– Det är sagt att vi ska städa ur våra lokaler och måla om på Bergis, hemmet för ensamkommande flyktingbarn. Är inte det illojalt konkurrens mot målarfirmor, undrar Jan Falk syrligt.

Som Arbetarbladet berättat är kommunstyrelsens förklaring till att Servicelaget läggs ned, att den subventionerade tjänsten är illojal konkurrens mot firmor som utför trädgårdsskötsel och snöskottning. Kommunen har räknat ut att det inte blir så mycket dyrare per timme för pensionärerna eftersom firmorna får göra RUT-avdrag. Falk menar att det inte går att räkna på det sättet.

Tre gånger så dyrt

– Vi är fyra man som klipper samtidigt. För pensionären kommer det åtminstone att bli tre gånger så dyrt, säger Falk om tjänsten där pensionären första timmen ger 120 kronor och andra 60 kronor.

Han ger ett skräckexempel med kvinnan som fick ge 3 000 kronor till firman som tog bort ogräs på grusgången.

Förberett bättre

Jan Falk tycker att kommunen mycket bättre borde ha förberett avvecklandet av Servicelaget eftersom det var på gång redan i våras.

Falk säger att man då hade kunnat få fram vettiga uppgifter till gubbarna.

– Nu är det ont om jobb inom kommunen. Jag vet inte heller vad jag ska jobba med.

Mer läsning

Annons