Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Setra ska undersöka miljöfaror i Åkerby

/
  • FARLIGT? Det gamla sågverket i Åkerby gör sig ännu påmint. Länsstyrelsen kräver nu att träindustriföretaget Setra som en gång i tiden huserade här ska undersöka hur förorenat området är.

I vår ska det ha utretts vilka föroreningar som finns vid gamla Elinge såg utanför Skärplinge. Det kräver länsstyrelsen i ett föreläggande mot träindustriföretaget Setra.

Annons

– Vi finner oss i detta och kommer att ta prover samt undersöka området. Men det är inget som boende i trakten kommer att märka av, säger Tommy Kronholm, vid Setra.

Länsstyrelsen i Uppsala anser att gamla Elinge såg i Åkerby är ett av de förorenade områden i länet som är högst prioriterade. 2006 togs prover i den intilliggande Åkerbydammen. Resultaten visade på förhöjda halter av arsenik.

– Vi har inte sett några alarmerande höga halter. Men vi vet inte hur omfattande föroreningarna är, därför behöver det utredas, förklarar Helena Andersson, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Det var i perioder mellan 1950- och 1980-talet som tryckimpregnering samt doppning av virket gjordes vid sågen. Skälet var att skydda virket mot röta och svampangrepp. Men kemikalierna som användes är i dag förbjudna på grund av att de är farliga för miljö och hälsa. Det finns en risk för att dioxiner kan ha bildats, vilket är mycket giftigt.

Men enligt Helena Andersson behöver inte grannar i närheten vara oroliga.

– Inte så länge man inte äter av jorden, säger hon.

Däremot är ån Strömaren och Åkerbydammen intill klassat som ekologiskt känsligt område, och det finns risk för att vattenlevande organismer drabbats av föroreningarna.

Flera olika verksamheter har funnits på området för sågen.

I dag finns Österlövsta industriemballage och Nordiska byggträ på platsen. I en utredning gjord förra året pekades träindustriföretaget Setra ut som huvudansvarig för föroreningarna. De finns sedan lång tid tillbaka inte kvar vid den gamla sågen, men de ska ha bedrivit förorenande verksamhet på platsen under längst tid.

Mer läsning

Annons