Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex av 100 lodjur ska skjutas

/

På söndag börjar lodjursjakten i Uppsala län.
Sex lodjur får skjutas.
Den inventering som gjordes i veckan tyder på 100 lodjur i länet.

Annons

Johan Månsson, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Uppsala län, vill inte uppge någon exakt siffra på hur många lodjur det beräknas finnas i området.

Men han säger att det är närmare 100 än 50. Under inventeringen i veckan fann man spår efter fler lodjur än vad de ansvariga trodde fanns.

– Rådjursstammen har gått ned men lodjursstammen verkar inte ha svarat på det. Det dröjer säkert ett till två år innan lodjurspopulationen sjunker på grund av detta, säger Johan Månsson.

– Det är inte jag rätt person att svara på. Vi har sagt till Naturvårdsverket att vi kan tänka oss tio lodjur, svarar Johan Månsson som uppger att flera jägare som var med under inventeringen vill ha en högre kvot.

Inför Naturvårdsverkets beslut om tilldelning föreslog viltvårdsnämnden i Uppsala län, som är ett rådgivande organ till länsstyrelsen, att 28 lodjur skulle få skjutas.

– De har räknat med 40–50 familjegrupper i sitt resonemang. Förra året fann vi spår efter tolv men eftersom det var dåligt med snö var det inget bra mått. Det kanske finns runt 16 familjegrupper.

Arbetarbladet har utan framgång sökt ansvariga på Naturvårdsverket för en kommentar.

Mer läsning

Annons