Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shafici räddade livet på tonåring

/

18-årige Shafici Ali, från Tierp, är en hjälte. Han räddade livet på en full tonåring som stod mitt på rälsen när ett X2000-tåg kom. På tisdagen prisades han av polisen för sin insats.

Annons

– Man kan inte titta på om någon står på spåret. Man måste göra något, säger Shafici Ali.

Det var i fredagskväll vid 01-tiden som Shafici stod vid Bennys Grill i Tierp och pratade med kompisar. Det var många människor ute då det var halloween och löningshelg. Shafici ser en ung kille som stapplar runt huset.

Först trodde han att han skulle kissa – men sen ser han killen vid järnvägen. Killen tar sig förbi ett staket och ranglar ut på spåret.

– Jag ropade på honom ”vad gör du?”, men får inget svar. Då ser jag tåget på långt håll och rusar dit, berättar Shafici.

Killen, som är kraftigt berusad, står mitt på spåret. Shafici tar sig runt staketet och tar killen snabbt åt sidan. Då kommer X2000-tåget. Han trycker killen mot staketet och skyddar honom med sin kropp med ett hårt grepp om räcket. Han kan knappt andas av vindtrycket från tåget som susar förbi i 200 kilometer i timmen mindre än en meter ifrån dem.

– Det enda jag tänkte på var att jag inte fick släppa räcket.

En polispatrull kommer till platsen och tar med den berusade tonåringen som inte minns ett dugg av händelsen. Shafici chockades när han insåg hur nära döden han själv varit.

Men han skulle inte tveka att göra om det.

– Det kunde ha varit min bror, säger Shafici.

På tisdagsmorgonen belönades han med diplom och medalj, samt tårta av polisen för sitt rådiga ingripande. Ungdomspoliserna Malin Bergefur och Veronica Björnebye tog hand om den berusade tonåringen. De hyllar Shaficis medmänskliga agerande.

– Man blir glad när någon gör en sådan här ansträngning för en person man inte känner, säger Malin Bergefur.

– Du är en riktig hjälte, tillägger Veronica Björnebye.

Mer läsning

Annons