Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silo stänger i Tierp

/
  • LÄGGS NED. Nu går spannmålsanläggningen i Tierp i graven. Något som enligt LRF slår hårt mot bönder som saknar tork och lagringsutrymmen.

Lantmännen Lantbruk lägger ned sin spannmålsmottagning i Tierp.

Något som slår hårt mot flera bönder.

– Rätt så många bönder har inte egen tork och lagringsutrymmen, säger Tord Eriksson, ordförande i LRF:s kommungrupp.

Annons

Eriksson säger att det främst rör sig om äldre bönder som gjort sig av med djuren men tänkt fortsätta till pensionen.

– De kanske slutar tidigare för att de blir förbannade på Lantmännen. De har varit trogna Lantmännen i alla år och plötsligt får de inte lämna där, säger Tord Eriksson.

Att lägga ned spannmålsanläggningarna i Tierp, Stockholm och Malmö är en del i Lantmännens strategi att göra mottagningen lönsam.

– Vi har en överkapacitet framförallt i östra Sverige, säger Lennart Nilsson, chef för produktion och varuflöde.

Vart ska Tierpsbönderna lämna sitt spannmål framöver?

– I närheten finns Vendel, Uppsala, Kalmarsand i Bålsta, Västerås och Söderhamn, svarar Nilsson.

LRF-ordförande Eriksson undrar vilka kostnader det kan medföra att driva silon i Tierp, då den bara är öppen några månader kring skörden. Han tror å andra sidan att Lantmännen inte har så höga inkomster. Han säger att Lantmännen höjt ortsavdraget på priset till bönderna till 15 öre per kilo. Det är en avgift man tar för att köra spannmålen vidare för torkning i Uppsala.

– På grund av det kanske man inte har fått in så mycket spannmål. Spannmålsarealen kan ha minskat. Det finns också bönder som ställer ut burkar på åkrarna som körs direkt med lastbil till Uppsala.

En handfull bönder inom Farmartjänst sköter silon åt Lantmännen. Lars Andersson i Farmartjänst rycker att det är tråkigt att anläggningen läggs ned.

– Vi får se om vi kan köpa anläggningen. Det är beroende av prislappen. Ny skulle den kosta många miljoner men nu kan det bara vara fråga om några hundratusen. Även när anläggningen inte är igång ska hissar inspekteras, besiktningar göras och skadedjur bekämpas.

Wollerts spannmål hyr lokaler för lagring och försäljning i anläggningen. Hur detta påverkas av åtgärden är oklart. Nedläggningen kan däremot öka omsättningen vid deras spannmålsmottagning i Mehedeby.

– Vi kunde ha tagit emot mer i år, säger Svante Wollert.

Mer läsning

Annons