Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skötsel av byggnader tar tid – ändå uppåt i Österbybruk

/
  • UTSTÄLLNINGAR. Det finns två utställningar att titta på vid Österbybruks herrgård denna sommar. Den ena heter RE:ART Åter i bruk och visas i Ånghammaren. Där finns den här ljushållaren av Barbro Fagerlind till beskådan.

Staten lovade bidrag till rustning av bruksmiljön vid Österbybruks herrgård. Men Eva Wrede, intendent vid Bruno Liljefors stiftelse, lägger fortfarande ned mycket tid på skötseln av byggnaderna.
– Förhoppningsvis får vi mer tid till nya satsningar nästa år, säger hon.

Annons

Det var förra året som stiftelsens önskan att Statens fastighetsverk tar över ägandet av herrgårdsområdet ställdes på sin spets. Syftet med ett övertagande från staten var dels deras kompetens av fastighetsskötsel, och dels för att frigöra tid för Eva Wrede till satsningar på herrgårdsområdet.

Men regeringen sade nej till att ta över de 25 byggnaderna som finns i herrgårdsområdet.

Som plåster på såren fick stiftelsen i stället ett bidrag till upprustning av bruksmiljön.

– Vi har kunnat uppdatera våra gamla vårdplaner. Men det har inte gett något synligt resultat, mer än att vi nu vet hur vi ska göra, förklarar hon.

Men det är enligt Eva Wrede ännu inget som har underlättat hennes arbete.

– Via ett annat bidrag har vi kunnat rekrytera en medarbetare till. Men det kommer nog att ge resultat först nästa år. Till dess hoppas jag ha hunnit jobba med utvecklingsarbete.

I fjol tog kampen om fastigheterna mycket tid – vilket ledde till en något bantad turistsommar. I år är situationen mer normal.

Visningar av vallonsmedjan med stångjärnssmide pågår regelbundet, både på fasta tider och via bokningar. Andra aktiviteter som bruks- och spökvandringar pågår som vanligt. Däremot är utställningarna annorlunda än vanligt.

Sommarutställningen med Bruno Liljefors verk visas inte i år på grund av säkerhetsskäl samt klimatet i utställningslokalerna. I stället visas Nordic Wildlife Art, med bland annat skulpturer gjorda med motorsåg. Dessutom visas återvinningskonst i ånghammarlokalen.

På lördag är det Lantbrukets dag som firas i lantbruksmuseet där bland annat gamla maskiner kommer att visas upp.

Mer läsning

Annons