Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på extra avgifter vid kortköp i affärer

/
  • kortlag DRABBAR SMÅHANDLARE. Catharina Löfström på Bennys Grill i Tierp måste från och med söndag be kunder att handla deras cigaretter med kontanter. Annars går de med förlust.

Från och med söndag får inte handlare ta ut extra avgifter vid kortköp. Småhandlare drabbas av den nya lagen, menar Svensk Handel.

Annons

Det har på många ställen blivit standard att ta ut en avgift för kortköp under en viss summa. Nu stoppar den nya lagen från Finansdepartementet den möjligheten.

Sätter stopp för kortköp

Enligt kioskhandlaren Benny Djurstedt i Tierp, kommer resultatet på många ställen bli att man helt enkelt inte kan handla med kort under en viss summa. För bankernas avgifter på mellan en till tre kronor kvarstår gentemot handlarna.

– Vi har hittills lagt på tre kronor när någon köpt våra lågpriscigaretter med kort. Nu kommer det att bli kontantbetalning på de varorna om man inte handlar för över 100 kronor. Annars gör vi ju en förlustaffär. Men köper man andra varor med kort har vi aldrig lagt på extra avgifter, så det blir inte så stor skillnad för oss, säger Benny Djurstedt.

Småbutiker i kläm

Svensk Handel är negativ till lagen och Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel, anser att beslutet tagits utan att Finansdepartementet gjort en konsekvensanalys.

– Det har gått för fort. Syftet med lagen är att minska kontantköpen, men för små butiker är risken i stället att kontantköpen ökar. Det hade exempelvis varit bättre att komma överens med bankerna om att slopa engångsavgifterna för kontantköp under 100-lappen och i stället låta handlarna betala månadsabonnemang. Vi vill alla att kortköpen ska öka, i och med den rånrisk kontanter innebär, men denna lag kan tyvärr ha motsatt effekt för vissa handlare, säger Bengt Nilervall.

Konsumenter positiva

Men konsumenter slipper gärna den extra avgiften.

– Varför ska jag betala extra bara för att handlarna inte vill handskas med kontanter. Vill de att man ska betala med kort får de stå för den extra kostnaden själva, säger Ewa Wallner från Örbyhus.

– Jag brukar inte handla om någon lagt på en extra avgift, så jag välkomnar den nya lagen, säger Kikki Lagemyr från Tierp.

Mer läsning

Annons