Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutförvaret blir en industriarbetsplats

2022 kan slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark vara i drift.
Där ska 250 anställda ovan och under jord jobba.
Fast inte med så konstiga jobb som många kanske tror.

Annons

– Det finns en bild av att det skulle vara insomnade kärnfysiker i vita rockar som knappt vet var de befinner sig. Den är helt fel, det är som vilken industrianläggning som helst, säger Bengt Leijon som jobbar med lokaliserings- och anläggningsfrågor på Svensk Kärnbränslehantering (SKB).

20–30 av de anställda kommer att vara akademiker. De ska bland annat göra geovetenskapliga undersökningar på berget.

Leijon räknar med att 60–70 ska vara gymnasieutbildade med någon specialistutbildning på toppen samt lika många med enbart gymnasieutbildning. Till förvaret behövs elektriker, kontorspersonal och vaktmästare. Det krävs också ett 60-tal för att ta ned det inkapslade avfallet 500 meter ned till deponin samt bädda in kapslarna i bentonitlera.

– Det behövs nog en del internutbildning. Vid anläggning som ska finnas så länge krävs en kontinuitet av personal, med 80–85 procent som bor på orten eller inom pendlingsavstånd. säger Bengt Leijon

Under byggtiden, 2014–2015 och åtta år framåt, sysselsätts 300–500 personer. Först byggs nedfarten till förvaret. Där handlar det om bergarbeten genom stora firmor som NCC och Peab men där lokala underentreprenörer kan ingå. Sedan byggs en industrianläggning av byggfolk, VVS, elektriker.

– 20–25 procent av jobben under det bygget borde kunna handlas upp lokalt i Östhammar eller Norduppland.

Mer läsning

Annons