Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sök gamla pressbilder

/
  • PRESSBILD. Så här såg det ut i den gamla Konsumaffären i Fagerviken. Enligt en läsare ska kassörskan heta Rut Öman. På bilden ska det också vara Ewa Landfors och Aina Sandström. De tre barnen ska heta Therese, Christina och Malin.
  • folkhemmet.  Museisöktjänsten vill ha hjälp med identifieringen av bilderna. Besökarna kan bistå genom att lämna kommentarer på hemsidan.

Nu finns tusentals gamla pressbilder från Arbetarbladets Tierpsredaktion på webben. Upplandsmuseet är ett av de museer som ligger bakom en söktjänst på internet.

Annons

År 1909 började Upplandsmuseet dokumentera Uppsala län. Över 100 år senare läggs museets samlingar ut på nätet. Det är på hemsidan DigitaltMuseum som användare kan söka genom flera museers samlingar. Mängden fakta som finns vid varje post varierar.

– Från början var uppteckningarna knapphändiga. Den enda information som gavs var sockentillhörigheten. Från och med 1970-talet finns också berättelser om hur och av vem föremålen brukades, säger Barbro Bjärnemalm, antikvarie på Upplandsmuseet.

Kommentarsfunktion

Hösten 2008 kom den första versionen av hemsidan. På den nya hemsidan finns en kommentarsfunktion. Nytt är också möjligheten att dela med sig av sidan på Facebook, samt ett sökfält som länkar till Google och Wikipedia.

– Vi vill ha hjälp med identifieringen av bilderna. Här kan användarna bistå genom att lämna kommentarer, säger Barbro Bjärnemalm.

Speglar folkhemmet

Arbetet med att lägga ut mer material är i full gång. Just nu fokuserar Upplandsmuseet på pressbilder.

– De bilderna speglar samhället på ett bra sätt, vi har många bilder från 1960- och 70-talen. De visar folkhemmet när det var som starkast, säger Barbro Bjärnemalm.

Tierpsredaktionens bilder

Bland pressbilderna finns omkring 4 000 bilder som i mitten av 90-talet skänktes av Arbetarbladets Tierpsredaktion till Upplandsmuseet. I det digitala arkivet finns också arkeologiska fynd med kopplingar till Norduppland. Björn Westin

Mer läsning

Annons