Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndagen då 1700-talet kom på besök till Lövstabruk

/
  • laddade. Axel Löfgren, Filip Selander, Edmund Willing och Arvid Löfgren såg till att träbössorna var laddade
  • även barnen deltog. Åskådarna blev bjudna på godis av de små flickorna i sina fina klänningar.flanerade. I parken framför herrgården flanerade 1700-talsklädda män, kvinnor och barn.
  • boom. Westgiöta Gustavianer brände av svartkrutet trots vätan i luften

På en sekund förflyttades man från 2000-talet till 1700-talet under söndagen och det bara genom att passera skylten vid vägkanten med ortsnamnet Lövstabruk.

Historiens vingslag slog emot en direkt när man kom in i det lilla samhället i Norduppland, orten som utvecklades under Louis de Geers ledning på 1600-talet till Sveriges största järnbruk och en ort med så mycken historia och med så många aktiviteter främst under sommartid.

Annons

I parken framför herrgården flanerade 1700-talsklädda män, kvinnor och barn och många nyfikna tog chansen att både titta och prata med de tidsenligt klädda från före- ningen Gustavs Skål.

Så plötsligt hördes laddade rör med svartkrut brinna av och kanonsaluten och paraden från Westgiöta Gustavianer fick markera att dagen signerad ”1700-tal”var invigd.

Men vädret, en regnskur lite innan start hade kunnat sätta käppar i hjulen för kanonaden. Svartkrut drar nämligen åt sig fukt vilket föranledde att alla musköterna inte brann av samtidigt men efter några försök framför den vackra herrgården fick alla iväg sina skott till slut.

Kläderna ja, äkta 1700-tal var det som gällde under dagen.

–  Vi försöker efterlikna tids-eran så mycket som möjligt. Uppslagen kommer från museér där vi ritar av kläder och sen syr upp dom, berättade samordnaren Anders Löfgren i föreningen Gustavs Skål.

I dag är runt 40 personer här från föreningen och visar upp sig. Speciellt roligt är att barnen deltar och att de tycker det är roligt. Och visst var det den unga delen av föreningen som syntes mest. Likt små Anderssonskans Kalle-pojkar med bus i sinnet hängde de med Westgiöta Gustavianers parad i parken och flickorna i sina söta klänningar bjöd åskådarna på godis.

Sällskapet Grevinnan Brahe visade sedan upp sina konster med den sirlighet som 1700-talets dans kunde innehålla och många besökare lät sig imponeras.

En av dem var Maud Eriksson från Södertälje som från sin sommarstuga i Fagerviken kommit för att få en inblick i 1700-talet.

– Fantastiskt fina kläder men man undrar hur dom tvättade dom? Annars är parken och omgivningarna underbart vackra här.

Fortsättningen på dagen innehöll en påklädningsscen av Kers-tin Wölling från Gustafs Skål samt även guidade visningar av ätten de Geers herrgård.

Brukets trädgårdsmästare visade upp 1700-talsparken och dagen till ära visades också 1700-talsbiblioteket och 1700-talsvagnarna i vagnshuset upp för hugade åskådare.

Kaffekonserten i orangeriet med Lena Wänkkö i form av Cajsa Warg som berättade om mandel och tryffel och konserten i form av ”Baronens Salong” med Göran Blomberg, cembalo, och Anna-Lena Engström, sång, avslutade denna historiska dag med 1700-talet i högsätet.

Louise De Geer log säkert i himlen denna dag trots att han aldrig fick uppleva detta århundrade.

Mer läsning

Annons