Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande flygarminnen i Vita Magasinet

/
  • Med stor inlevelse berättade Egon Regefalk om de plan han flugit som pilot i flygvapnet.
  • Flyg var temat under tisdagens dagträff i Vita Magasinet, Karlholmsbruk. Västlands församling hade bjudit in överstelöjtnant Egon Regefalk (bilden) och Göran Styffe för att de skulle berätta om sina flygarminnen.
  • Som avslutning på föredraget visade Egon Regefalk vad som fanns under flygoverallen.

Han berättar spännande flygarminnen.

Både om nödlandningar och jakt på banditer.

Överstelöjtnant Egon Regefalk intar Vita Magasinet.

Annons

Ett 40-tal pensionärer utgör publik i den vita byggnaden i Karholmsbruk. Ämnet på dagträffen är flygning.

Egon Regefalk, Älvkarleby, som bland annat var stationerad på F16 i Uppsala, är iklädd flygoverall. Han visar en minimal tingest.

– Det är en kompass. Vi hade hört att Stalin skickade fångar till Sibirien där man inte visste vad som var norr och söder. Vi kunde svälja kompassen och få ut den vid lämpligt tillfälle.

Egon Regefalk kom in i flygvapnet i slutet av 1940-talet. Det var emot föräldrarnas vilja, de önskade att han skulle ta över lantbruket på Österlen i Skåne.

– En stor anledning var det som hände för 70 år sedan då Hitler startade andra världskriget.

Dåtidens piloter hade ingen teknisk apparatur i planet att orientera sig med.

– Vid nödlandning på ett fält gick man och köpte en påse karameller. På påsen stod det exemeplvis ”Oskar Janssons lanthandel Löberöd ”och på kartan kunde man se var platsen låg.

Regefalk flög Vampire och Flygande tunnan. Han var under åren utbildare av piloter och chef. Den mest dramatiska flygturen var från Luleå till Söderhamn i tjocka. Med i hytten var riksdagsmannen och ledarskribenten Hans Lindblad (FP).

– Han skrev på en ledare i blocket och jag fick säga åt honom att det var allvar, han måste göra klart för utskjutning i katapulten. Då dök ljusen på landningsbanan upp.

Egon Regefalk var också med och jagade fiender efter att DC 3:an sköts ned över Östersjön 1952.

– Jag jagade banditerna, som alla visste var ryssen, med darrande ben och fyra laddade kanoner. Men jag stötte inte på några ryssar.

Mer läsning

Annons