Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialistläkare på väg tillbaka till Tierp

/

Efter många turer ser nu Tierp ut att få tillbaka specialistläkare inom områdena öron och ögon.
Bo Lindqvist, ordförande för synskadades riksförbund i Tierp välkomnar beskedet.
– Jag blir enormt glad, säger han.

Annons

Det var i slutet av mars i år som öron- och ögonmottagningen stängdes i Tierp. Sedan dess har det varit flera turer kring om och när specialistläkarna ska komma tillbaka.

– Vi var några som reagerade enormt på det beskedet. Vi har inte så mycket kvar här i Tierp. När gamlingarna ska åka ner till Uppsala för ett prov som tar tio minuter så går hela dagen åt till slut. Och så resor på det med taxi och bil. Jag har svårt att se hur man sparar då, säger Bo Lindqvist.

Under onsdagens landstingsfullmäktige debatterades frågan. Sara Sjödal (C) hävdar att det är hon som slagits mot den rödgröna majoriteten i frågan och kallar svaret på hennes interpellation för en seger för Centerpartiet.

Vivianne Macdisi, ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, kontrar med att Socialdemokraterna hela tiden verkat för specialistläkare i Tierp, och säger att Alliansens satsningar på vårdval har lett till situationen i Tierp.

Enligt henne handlar det om att Akademiska tolkat politiken på annat vis än avsett, och avvaktat att en privat vårdgivare ska etablera sig i Tierp.

Men eftersom ingen privat aktör gjort det måste nu hälso- och sjukvårdsstyrelsen se till att Akademiska stöttar upp för att möta befolkningens behov.

– Akademiska har fått 2,5 miljoner kronor för att bedriva ögonkompetens i Tierp, och vi är även beredda på att skjuta till pengar för utrustning, säger Vivianne Macdisi.

Om det innebär att ögon- och öronmottagningen öppnar igen, eller att vårdbehovet möts av mobil verksamhet i Tierp är inte klart än. Men specialistkompetensen ska tillbaka, även om det kan dröja.

Bo Lindqvist hoppas att det går snabbt.

– Det blir så mycket lättare då. Nu hoppas jag bara att det blir av, säger han.

LÄS MER:

Tierp tappar specialistläkare

"Många gamla orkar inte åka till Uppsala"

Alliansen räddade ögonmottagningen

Mer läsning

Annons