Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark halogenlampa tände eld på träpanel

/
  • DUBBEL OTUR. Tjuvar som riktade en halogenlampa mot en vägg kombinerat med strömavbrott. Det orsakade branden i Norrskedika utanför Östhammar.

Tjuvar som inte ville bli upptäckta.
Ett olyckligt strömavbrott.
Där har ni orsaken till branden i Norrskedikaparken utanför Östhammar.

Annons

Några veckor innan branden förra tisdagsmorgonen, som ödelade byggnaden, slog tjuvar till mot parken.

För att inte bli upptäckta böjde de bort en halogenlampa vid entrén på baksidan. De var rädda att lampan skulle slå på och riktade den mot husfasaden.

Den 500 watt starka lampan var även släckt på tisdagsmorgonen, men ett stort strömavbrott i Östhammarstrakten ändrade på detta.

– Lampan var konstruerad så att den slog på efter ett strömavbrott. När kriminalteknikerna undersökte brandplatsen frågade de om vi hade ett foto på byggnaden. Vi hade ett sådant från vår brottsplatsundersökning där man ser hur lampan är böjd mot väggen. De har tagit med lampan för att undersöka hur länge den måste vara riktad mot träpanel för att det ska ta eld, säger närpolischef Olle Rehn.

Tjuvarna, som stal godis och stereoprylar, är inte misstänkta för brott med anledning av branden. De har inte med flit orsakat branden.

– Men det kanske gnager i deras samvete. Vi tror inte att det är vana tjuvar utan ungdomar som gjort inbrottet.

Parken drivs av Norrskedika IF där Olle Rehn är ordförande. Målet är att bygga upp anläggningen igen med dans, bingo, pingis, omklädningsrum, med mera. Klubben hade byggnaden försäkrad men inte till hela värdet. En fond har öppnats för att samla in pengar till återuppbyggnaden.

– Det positiva är allt stöd från privatpersoner, företag och föreningar.

Mer läsning

Annons